Fransk linsegryte med sopp og grønnkål

Det er mandag, og her følger et forslag til en kjøttfri middagsrett, fransk linsegryte med sopp og grønnkål.

Dette er virkelig en spennende fransk gryterett! Den passer som sagt fint å servere til middag, men den er også utmerket som en selskapsrett. Selv om gryteretten er helt vegan og er laget uten fløte, blir det ferdige resultatet likevel kremet, tykt og delikat.

Egentlig skal denne retten lages med de fine franske Puylinsene. De har jeg hittil ikke klart å oppdrive i en eneste butikk, og jeg har da måttet bruke vanlige grønne linser i stedet. Det går helt fint det også, men får du tak i de franske Puylinsene, så bruk for all del dem.

Godt brød og godt smør (eller vegansk margarin) er et must til denne linsegryta.

Fransk linsegryte med sopp og grønnkål
Til 4 personer

1, 8 dl franske grønne linser (bløtlagt noen minutter og skylt)
1 ss olivenolje
1 – 2 sjalottløk, hakket (Ca 0,5 dl)
400 g blandet sopp, i skiver (velg litt forskjellige typer)
1-2 fedd hvitløk, hakket
2 ts frisk timian, hakket
0, 5 dl hvitvin ( se kommentar nedenfor)
2 ts soyasaus (helst tamari)
Ca 3,5 dl grønnsaksbuljong (fra terning)
Ca 1 dl (evt 2 dl) usøtet plantebasert melk, f.eks kokosmelk (se kommentar nedenfor)
3-4 grønnkålstilker, stammer fjernet, skåret i små strimler
Salt og pepper etter smak.
Slik gjør du:
1. Legg linsene i bløt en halvtimes tid. Skyll de godt.
2. Kok opp vann i en mellomstor kjele. Ha i linsene, og la de koke til de er møre, ca. 20 minutter. Hell av vannet og skyll godt.
3. Varm olivenolje i en dyp panne (eller kjele) Ha i sjalottløk og stek den på middels varme noen minutter, til den er mør. Ha deretter i soppen, og stek videre et minutt eller to. Ha evt. i litt mer olivenolje. Tilsett hvitløk og timian, og la det steke med er lite øyeblikk. Deretter tilsettes hvitvin og soyasaus. Rør godt rundt og krydre med salt og pepper.
4. Tilsett skylte og avrente linser, grønnsaksbuljong og kokosmelk. Rør godt rundt, og la blandingen koke opp. La alt småkoke noen få minutter.
5. Øs halvparten av linsegryta oppi en blender, og pass på å få med litt av væsken. Kjør til blandingen er helt glatt. Dette has så tilbake i linsegryta, og vil bidra til å gjøre retten kremete og tykk. (Hvis du ikke har en blender fungerer det fint å bruke en stavmikser til å mikse blandingen også). Tilsett evt. litt mer kokosmelk/grønnsaksbuljong hvis blandingen er for tykk.
6. Til slutt rører du inn den strimlede grønnkålen. La alt koke godt opp, og smak til med salt og pepper.
7. Serveres med et godt brød med smør til, og eventuelt annet tilbehør som du liker. Potetmos eller rotmos kan kanskje passe til denne gryta? Tips til brød: Vridde baguetter.

Tips: Hvis du ikke er fornøyd med konsistensen og ønsker retten tynnere og mer suppeaktig, juster bare med mer grønnsaksbuljong og kokosmelk. Smak til med salt og pepper.

Hvitvin kan sløyfes i retten, og erstattes med en teskje hvitvinseddik eller frisk sitronsaft. Tilsett da evt.litt mer grønnsaksbuljong i retten.

Vinmonopolet anbefalte hvitvinen “Petit Bourgeois” Sauvignon Blanc 2015 til denne linsegryta.

Oppskriften på de vridde baguettene finner du her.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: