Vegetarisk linsegryte fra Vest-Afrika servert med stekepannebrød

Dette er en fantastisk god vegetarisk insegryte, og den dufter herlig av spennende krydder. Den er het, spicy og varmende, og har en god smak av appelsin. Linsegryta serveres med chapati, – en type lettlaget afrikansk lefse som stekes i stekepanne.

Linsegryte fra Vest-Afrika servert med stekepannebrød (chapati)
4 personer

3 1/2 dl tørkede røde linser

3 gulrøtter, medium størrelse, revet

1 gul løk, hakket

3 fedd hvitløk, revet

1 ts hel kummin

1 ts malt nellik

2 ts karri

Rapsolje eller smør til steking

1 pakke hakkede hermetiske tomater (500 g)

4 ss tomatpuré

7 dl vann

1 grønnsaksbuljonterning (jeg brukte den fra Toro)

1 ss sukker (eller honning)

1 1/2 dl rødvin (se kommentar under)

2 ts kanel

1 1/2 ts tørket rosmarin

Et dryss svart pepper

Salt (smak til – begynn med en teskje)

1 ts chilipulver (se kommentar nedenfor)

1 appelsin (helst økologisk) (Skallet fra 1/4 av appelsinen +all saften)

Slik gjør du:
Skrell og hakk løk og hvitløk. Skrell og riv gulrøttene. Legg grønnsakene i en gryte, og fres noen minutter i oljen (evt. smør) sammen med kummin, nellik og karri. Ha i alle de øvrige ingrediensene, unntatt appelsin. La gryten putre i 30 minutter. Rør om av og til, slik at gryteretten ikke svir seg. Juster evt. med litt vann hvis det er nødvendig.

Vask appelsinen nøye. (Skrubb hvis du bruker appelsin som ikke er økologisk). Skjær remser av appelsinskallet ( med en potetskreller) fra 1/4 av appelsinen. Pass på at det hvite ikke kommer med. Rør ned skallet, samt saften fra hele appelsinen, i gryten. Smak til med salt hvis det trengs (evt. litt mer sødme – honning e.l. ). Server linsegryten med stekepannebrødet. Det går også fint å servere couscous til denne retten.

Tips: Bløtlegg gjerne linsene et 15 – 30 minutter i vann før du bruker den i retten. Skyll dem, og sil bort vannet før bruk. Dette er ikke nødvendig, men det reduserer koketiden, og det letter fordøyelsen. Ikke bruk bløtleggingsvannet i retten.

Kommentar: Hvis du ikke har rødvin, kan den evt. byttes ut med tilsvarene mengde utblandet grønnsaksbuljong (fra terning). Rødvin har imidlertid mye å si for smaken i denne retten. Jeg brukte ikke chilipulver av den hotteste typen i retten.

Oppskrifen fant jeg på en blogg, og den kommer opprinnelig fra den svenske kokeboka “52 gröna måndagar – vegetarisk kokbok” av Eva Andersson og Stefan Grynge.
Stekepannebrød – Chapati
8 brød

4 dl sammalt hvete,
5 dl hvetemel
1 ts salt
ca. 4 dl vann
( evt. rapsolje til steking)

Slik gjør du:

1. Ha mel og salt i en bakebolle. Spe på med litt og litt vann og kna det inn til deigen er passe fast. Det tar en god stund. Kna så lenge at deigen blir seig 5 – 8 minutter. Deigen skal være litt hardere enn en brøddeig. La deigen hvile i 10 minutter.
2. Del deigen i 8 emner eller mer om du ønsker lefsene mindre. Kjevle ut hvert emne til en tynn rund leiv.
3.Stek leivene på sterk varme i en stekepanne med litt rapsolje i et par minutter. (Du kan også steke i tørr panne). Snu lefsene ofte, så de ikke blir brent. Krøll/rull lefsene sammen i et kjøkkenhåndkle for å holde dem myke.Bon apétit!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: