Jul hos Bjørnson

I går da jeg var på julemarkedet på Aulstad, fant jeg ut at jeg ville delta på en omvisning i dikterhjemmet også. Omvisningen hadde tema “Jul på Aulestad”, og den var både artig og interessant. Og hadde jeg ikke julestemning etter runden på julemarkedet, så fikk jeg det ihvertfall da jeg hørte hvordan familien Bjørnson feiret jul!
Det var en stor aktivitet på Aulestad i tiden før jul, med vasking, slakting og baking. Hele kjøkkenet på gården ble vasket, og vinduene ble pusset. Alle kjørler, treskjeer og kjeler ble briskelåget. Grisene ble slaktet så nært opp til jul som mulig, slik at de skulle ha fersk mat i julehøytiden.
På menyen julekvelden sto tradisjonell juleribbe, medisterkaker og pølser, og helkokt skinke. På første juledag spiste de ofte suppe “kål” som de laget med ferskt kjøtt og flesk og med mye grønnsaker. Den varmet godt når de var på vei hjem fra kirken i slede!
Dette må vel være verdens største kakeboks? Kakeboksen er i svartlakkert metall og har signaturen BB på lokket. Boksen har tre rom, og vanligvis fylte de den opp med Mor Monsenkake, berlinerkranser og sandkaker. Men til jul bakte de mange andre kaker også. Goro, hjortetakk, sirupssnipper, serinakaker, fattigmann og rosettbakkels. Kransekake kjøpte de på Lillehammer til selskapsbruk. Ellers bakte de flatbrød og ertebrød. Det gjaldt bare å holde seg inne med den som rådet over nøkkelen til kakeboksen.Var det Karoline Bjørnson selv mon tro?
Julebordet pyntet de med vakkert servise og vakre glass, og ved bordenden satt ekteparet selv. I dag er det gavene fra venner som omkranser bordet.Det ble også pyntet til jul med juleblomster som juleglede, azalia og amaryllis på gården.

Peder Severin Krøyer: “Familiemiddag på Aulestad”, 1901. Pastell, 49×73.

Julen 1887 bodde niesene fra Oslo på Aulestad. Signe Bjørnson gir denne skildringen av hvordan julekvelden ble feiret:
Fra boken: Til bords med Bjørnson.
Bjørnstjerne Bjørnson drev en omfattende korrespondanse av julekort.
Bjørnson-familien hadde svært ofte gjester til jul, i tillegg til at alle på gården deltok i julefeiringen. I dagligstuen var det gaveutdeling, kaker, kaffe og julesanger. En gang fikk de 200 flasker champagne til jul av svigersønnen Alb. Langen. Ikke verst!
Juletreet ble pyntet med flagg, glitter og englehår. Og ikke minst: marsipanpølser.Hvordan de ble hengt opp på treet forteller historien intet om.

Legg inn en kommentar

%d