På besøk på Prøysenstua

I dag har min mor og jeg vært på besøk på Prøysenstua. 

Prøysenstua et stedet der vår folkekjære dikter og trubadur Alf Prøysen vokste opp, og den ligger på Rudshøgda i Ringsaker kommune. Selv om Prøysenstua bare ligger en drøy halvtimes kjøring fra Lillehammer, hadde verken min mor eller jeg vært der før, og da var det jammen på tide at vi tok oss en tur.

Fra min egen barndom har jeg mange minner om Alf Prøysen, – særlig husker jeg Barnetimen for de minste, bøkene om Teskjekjerringa og alle sangene hans. Jeg var og er glad i Alf Prøysens tekster og viser. Alle disse minnene ble frisket opp i dag, med besøket på Prøysenstua. Ekstra hyggelig var det at vi fikk med oss en liten konsert da vi var der, og fikk høre flere av de kjente og kjære Prøysenvisene.

Husmannsplassen Prøysen, der Alf Prøysen (1914 – 1970) vokste opp.
I denne stua ble Alf Prøysen født og levde barndommen sin sammen med mor Julie og far Olaf, og søsknene Marie, Margit og Olaf. Alf var yngst.
Husmannsgutten ble en av etterkrigstidas mest kjente diktere, blant annet kjent for sin beskrivelse av husmannsfolkets virkelighet. Skulptøren Sivert Donali har laget to helfigur-statuer av Alf Prøysen: Statuen hvor Prøysen går gjennom grinda ble avduket på Rudshøgda i 1989.
Prestvegen er en gammel ferdselvei mellom Ringsaker og Veldre kirker. Langs Prestvegen ses tufter og rester etter gamle husmannsplasser. Husmannsplassen Prøysen hørte til gården Hjelmstad. Prestvegen er en del av pilgrimsleden til Trondheim.
Interiør fra Prøysenhuset.

“Men slipsteinsvæilsen går og går, og nå er det je som dreg sveiva i år. Slipsteinsvæilsen går og går. Å, blommer i enga, je veit å de får!”
Det nye Prøysenhuset som åpnet i 2014 står like ved Prøysenstua. Inne i huset finner man Kafé Julie, en innholdsrik prøysenbutikk, utstilling, Prøysenscena og flere aktivitetsrom.

En av Prøysenhusets formidlere holdt en flott liten konsert.
Både “Jørgen Hattemaker” og “Trassvisa hennes Tora” sto på repertoaret.
Det var også en utstilling i “Prøysen-huset”.
Denne statuen står også på mitt eget hjemsted i Nittedal, der Prøysen bodde fra 1948 og frem til sin død.
Prøysenhuset har et flott juleprogram, med mange konserter og arrangementer. Se linken nedenfor:
Juleprogram Prøysenhuset.

2 kommentarer

  1. Flott og fint som er skrevet og tatt bilder av i Prøysens hjem .

    Sendt fra min Samsung Galaxy-smarttelefon.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: