Grove rundstykker

Dette er en veldig grei oppskrift på grove rundstykker. Siden det er mye fullkorn i rundstykkene, er de også mer næringsrike enn rundstykker bakt på hvitt mel. Fullkornmel inneholder mer vitaminer, mineraler og fiber enn vanlig mel. Oppskriften kommer fra melk.no.

Grove rundstykker
16 stk.

6 dl lettmelk (Se kommentar nedenfor)
1 pk fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
1 ts salt
½ dl olje
4 dl sammalt hvete, grov
3 dl havregryn
ca 9 dl hvetemel (Se kommentar nedenfor).

Slik gjør du:
Oppskriften gir ca 16 rundstykker. Ønsker du mange rundstykker, kan du lage dobbel porsjon av oppskriften, men behold samme mengde gjær.

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 grader. Hell melken over gjæren og rør til den er oppløst.

Tilsett salt og olje. Rør inn det grove melet. Tilsett resten av melet litt etter litt, til deigen blir jevn og smidig. Dekk til med plast og la den heve i ca. 40 minutter til deigen nesten er dobbel størrelse.
Kna den ferdighevede deigen litt og trill den til en jevn pølse. Del pølsen i like store deler (ca. 16 deler til rundstykker) Trill til glatte rundstykker eller avlange baguetter.

Legg dem på bakepapir på en bakeplate. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i ca ½ time på et lunt sted.

Dusj eller pensle med melk like før de settes i ovnen. Stekes midt i ovnen på varmluft ved 210 °C i ca 10 minutter eller på over og undervarme på 220 °C i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Kommentar: For en melkefri variant, bytt ut melken med vann. Jeg brukte litt mindre hvetemel enn det står i oppskriften, 8 dl i stedet for 9. Oppskrifen gir 16 store rundstykker. Hvis du vil ha dem mindre, del deigen i 20.

Jeg laget noen avlange og noen runde rundstykker. Runde rundstykker passer fint å bruke som hamburgerbrød.

Legg inn en kommentar

%d