God fredagskveld!

Det er fredag kveld og her sitter jeg, helt i tussmørket! Strømmen har gått, og det er mørkt overalt. Det er nesten så det er litt skummelt. Heldigvis skjer strømbrudd så sjeldent her, at jeg ikke kan huske sist.

Men nå har alle de tekniske remediene som jeg vanligvis tar for gitt, sluttet å virke. Ingen panelovn, ingen komfyr og ingen stavmikser. Ingen telefonlader. Og ikke minst, – ingen tv! Akkurat da strømmen gikk satt jeg og så på Norge rundt, og det var jo interessant. Så lenge det varte!

På en måte er det OK at strømmen går også, for da tenker en litt ekstra på at en ikke skal ta alt som en selvfølge. Det er faktisk noen som jobber døgnet rundt her i landet for at vi skal ha strøm. El-driften er så bra og stabil, og det er så og si aldri strømbrudd. Derfor blir det så merkbart når strømmen først er borte. Jeg for min del er heldig. Hvis det blir kaldt kan jeg fyre opp i ovnen, og hvis det blir enda mørkere kan jeg tenne flere stearinlys.

Visste du forresten at Norge er et av landene i verden som har høyest strømforbruk per innbygger? Vi er visstnok bare slått av Kuwait, der strømmen er nesten gratis. Mesteparten av strømforbruket i Norge går til oppvarming av bolig.

Det å mangle energi er nesten utenkelig for oss i Norge i dag. Men for store deler av verdens befolkning er det virkeligheten. 2,5 milliarder mennesker lager mat ved hjelp av tradisjonell biomasse som ved og trekull. For mange av disse fører ikke dette bare til at skolegang og annet arbeid må vike for det å samle nok brensel, det betyr også at hvert år dør rundt 1,5 millioner mennesker av røykforgiftning – først og fremst kvinner og barn – fordi familiens mat lages over åpne ildsteder og på dårlig ovner. Bedre tilgang på energi, gir mulighet for bedre helse, mer utdanning og økonomisk vekst for fattige.

Her kan du lese en interessant artikkel om dillemmaer knyttet til det å tilby bistand på energiområdet til verdens fattige land

En riktig god fredag og helg ønskes alle!

Legg inn en kommentar

%d