Vegetarisk høstgryte 

Denne gryteretten tror jeg kommer til å bli en ny høstfavoritt her i huset. Gryteretten smaker kjempegodt, og den er flott å servere som middag på en høstsøndag, eller en mørk høstkveld. 

Oppskriften kommer opprinnelig fra Kolonihagen, og her er det benyttet noen av sesongens beste råvarer, – sopp, poteter, rotgrønnsaker og tyttebær. Jeg brukte ferske kantareller i retten, og det ga en spesielt god smak. Hvis du ikke har kantareller, går det fint an å bruke annen type fersk sopp også, f. eks. aromasopp. Oppskriften fra Kolonihagen er gjengitt i sin helhet, men jeg gjorde noen få endringer da jeg tilberedte retten. Istedet for å ha cremé fraiche ved siden av, rørte jeg den inn i gryteretten. Istedet for potet- og selleripuré serverte jeg kokte poteter til.

VEGETARISK HØSTGRYTE
4 personer

2 dl speltperler ( se kommentar nedenfor)
1 – 2 ss vegetabilsk olje (f. eks raps)
400 g sopp, delt i fire
2 løk, i båter
1/2 knollselleri (Ca. 150 gram)
150 g gulrot, i terninger
200 g rosenkål, delt i to
1, 5 liter vann
1 buljongterning (Se kommentar nedenfor)
1 bit brunost (kan sløyfes)

1/2 beger cremé fraiche (se kommentar nedenfor)

Slik gjør du:
Varm oljen i en kjele, og stek sopp og løk til det har fått farge. Tilsett speltperler, sellerirot, rosenkål og gulrot, og stek videre i 5 minutter på medium varme. Rør rundt underveis, så grønnsakene ikke blir brent. Ha i vann og buljong, og la gryteretten koke i 20 minutter til speltperlene er møre. Smak til med salt og pepper. Rør inn cremé fraiche til slutt. Serveres med poteter og nyrørt tyttebærsyltetøy.

I stedet for kokt potet kan du lage potet- og sellerimos:

300 g potet, skrelt og ternet
1/2 knollselleri i terninger
3 ss smør
1/2 dl melk
Kok potet og selleri til det er mørt. Sil av vannet og la det dampe av seg i gryten. Tilsett smør og melk, og mos til en puré. Smak til med salt og pepper.

Rørt tyttebærsyltetøy lager du slik:
Til 4 personer

200 g tyttebær
100 g sukker
1. Bland bær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Kommentarer:
Jeg fikk ikke tak i perlespelt, men brukte perlebygg i stedet. Fås kjøpt på helsekostbutikken. Hvis du ikke får tak i noen av delene, bytt ut med byggris.

Jeg økte til 1,5 buljongterning (Brukte Toro grønnsaksbuljong).

I orginaloppskriften fra Kolonihagen er det brukt rømme. Jeg byttet ut med cremé fraiche fordi den egner seg bedre til koking.

Legg inn en kommentar

%d