Vegetarisk høstgryte 

Denne gryteretten tror jeg kommer til å bli en ny høstfavoritt her i huset. Gryteretten smaker kjempegodt, og den er flott å servere som middag på en høstsøndag, eller en mørk høstkveld. 

Oppskriften kommer opprinnelig fra Kolonihagen, og her er det benyttet noen av sesongens beste råvarer, – sopp, poteter, rotgrønnsaker og tyttebær. Jeg brukte ferske kantareller i retten, og det ga en spesielt god smak. Hvis du ikke har kantareller, går det fint an å bruke annen type fersk sopp også, f. eks. aromasopp. Oppskriften fra Kolonihagen er gjengitt i sin helhet, men jeg gjorde noen få endringer da jeg tilberedte retten. Istedet for å ha cremé fraiche ved siden av, rørte jeg den inn i gryteretten. Istedet for potet- og selleripuré serverte jeg kokte poteter til.

VEGETARISK HØSTGRYTE
4 personer

2 dl speltperler ( se kommentar nedenfor)
1 – 2 ss vegetabilsk olje (f. eks raps)
400 g sopp, delt i fire
2 løk, i båter
1/2 knollselleri (Ca. 150 gram)
150 g gulrot, i terninger
200 g rosenkål, delt i to
1, 5 liter vann
1 buljongterning (Se kommentar nedenfor)
1 bit brunost (kan sløyfes)

1/2 beger cremé fraiche (se kommentar nedenfor)

Slik gjør du:
Varm oljen i en kjele, og stek sopp og løk til det har fått farge. Tilsett speltperler, sellerirot, rosenkål og gulrot, og stek videre i 5 minutter på medium varme. Rør rundt underveis, så grønnsakene ikke blir brent. Ha i vann og buljong, og la gryteretten koke i 20 minutter til speltperlene er møre. Smak til med salt og pepper. Rør inn cremé fraiche til slutt. Serveres med poteter og nyrørt tyttebærsyltetøy.

I stedet for kokt potet kan du lage potet- og sellerimos:

300 g potet, skrelt og ternet
1/2 knollselleri i terninger
3 ss smør
1/2 dl melk
Kok potet og selleri til det er mørt. Sil av vannet og la det dampe av seg i gryten. Tilsett smør og melk, og mos til en puré. Smak til med salt og pepper.

Rørt tyttebærsyltetøy lager du slik:
Til 4 personer

200 g tyttebær
100 g sukker
1. Bland bær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Kommentarer:
Jeg fikk ikke tak i perlespelt, men brukte perlebygg i stedet. Fås kjøpt på helsekostbutikken. Hvis du ikke får tak i noen av delene, bytt ut med byggris.

Jeg økte til 1,5 buljongterning (Brukte Toro grønnsaksbuljong).

I orginaloppskriften fra Kolonihagen er det brukt rømme. Jeg byttet ut med cremé fraiche fordi den egner seg bedre til koking.

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Legg inn en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s