Eplehøsten

De norske eplene smaker fantastisk, og akkurat nå er vi midt i sesong. I dag plukket jeg inn de første eplene fra hagen, og det synes jeg er like koselig hvert år. Det blir nok til at jeg legger ned eplene i en eplekake en av dagene. Og da blir det denne, Den beste eplekaken.
Jeg er så glad for at jeg har et epletre i hagen! Epletreet er av typen Aroma, og jeg plantet det for ni år siden. De første årene vokste det ikke så mye. Dette bildet er fra 2013.
Men så skjøt treet plutselig fart, og nå har det blitt mye større på kort tid. Etter skybruddet i sommer virket det som grenene vokste minst 30 centimeter bare på noen få dager.

Ett epletre holder i massevis. Det har båret mye frukt de to siste årene, men i år er det heller lite, og det tror jeg skyldes at det var så kaldt her på vårparten. Så jeg må nok til butikken for å kjøpe norske epler i år også, slik at jeg får laget min favorittdessert Tilslørte bondepiker.

Og da kommer vi til en av mine kjepphester: hvorfor i all verden er det så dårlig utvalg av norske epler i dagligvarebutikkene nå midt i den beste eplesesongen? På denne tiden av året burde det jo bugne av ulike sorter norske epler i butikkene. Men det er ikke så veldig mye som tilbys. Ihvertfall ikke der jeg handler. Det er kanskje bare en eller to sorter, og de selges kun en kort periode. Hovedtilbudet er importepler, og det synes jeg er synd, for vi har fortsatt mange eplesorter i Norge, kjente som ukjente, med stor smaksrikdom.

Dessverre er epledyrking i nedgang i Norge. I dag dyrkes 7 000 tonn epler her i landet, mot 70 000 tonn for noen tiår siden. Også antallet eplesorter er i nedgang. Nå er det kun 15 sorter som dyrkes kommersielt, mot 200 tidligere.

Jeg vil herved slå et slag for å få et større utvalg av norske epler i butikkene. La oss få flere typer epler, med mer smaksvariasjon! Jeg har rett og slett gått lei av stordrift og kommersialisering når det gjelder frukt og grønnsaker. Det artsmangfoldet vi har blir borte, og det tilbudet som til slutt når forbrukerne blir kjedelig, ensartet med lite variert smak.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: