Vegetarburger à la Smalhans

Denne oppskriften på vegetarburgeren til restaurant Smalhans i Oslo har jeg hatt lyst til å prøve helt siden jeg leste den i Dagens Næringsliv her for en tid tilbake. I helgen fikk jeg endelig laget burgeren, og det ble en veldig positiv overraskelse. Burgeren var kjempegod! Den er saftig, har en god sammensetning og mye smak.

Her følger oppskriften fra Dagens Næringsliv.

VEGETARBURGER a là SMALHANS
4 stk.

250 g kikerter
100 g linser

Bløtlegg og kok møre etter anvisning på pakken. (Eller bruk ferdig kokte).

30 g pinjekjerner, panneristet
1 egg
½ chili, ta bort frøene
1 vårløk
1 neve frisk koriander, hakket
1 fedd hvitløk
Spisskummen *
salt og pepper *
Maisenna
Pankomel

* Jeg brukte to små ts. spisskummen, en liten ts. salt, og en liten ss. maisenna.

Slik gjør du:
Finhakk chili, vårløk, hvitløk og koriander. Kjør i kjøkkenmaskin (eller bruk stavmikser) sammen med pinjekjerner, egg og erter/linser. Tilsett maisenna til du kan forme burgere. Smak til massen med spisskummen, salt og pepper. La hvile i minst en time. Panér med pankomel og stek burgerne i olje til de er gjennomvarme. Server med gode burgerbrød, tzatziki, chilimajones, salat og tomatskiver.
Jeg valgte tomat, grønnkål og løk som tilbehør.
Og aioli – hvitløksmajones.
Oppskriften på disse nærmest perfekte hamburgerbrødene finner du nedenfor. Oppskriften på Hamburgerbrødet kommer fra Døgnvill.
Ingrediensene til burgerne.
Ikke noe hokus pokus med pankomel. Pankomel er japanske brødsmuler, eller brødmel, som gir en mer crispi overflate enn vanlig griljermel. Panko fås kjøpt på innvanderbutikker. Hvis du ikke får tak i, går det helt sikkert helt fint å bruke vanlig griljermel også.
Mmm, ferdig stekte burgere.
Da er burgeren servert! Vel bekomme!

Tips til variasjon:

Jeg la til saften av en kvart sitron i røren, og stekte burgerne litt annerledes enn det som står i oppskriften. I stedet for å friterte, stekte jeg dem ca. 15 minutter på en stekeplate i ovnen først, før jeg avkjølte, penslet med egg, og strødde over panko. Til slutt ble burgene stekt i rapsolje, i stekepannen, på vanlig måte.

HAMBURGERBRØD (Oppskrift fra Døgnvill)

Ca. 10 brød

2 dl lunkent vann 1 pose tørrgjær 2 ss smør
1 stort egg

8 dl hvetemel 2 ss sukker
1 1⁄2 ts salt

2 ss smeltet smør for pensling Sett ovnen på 200 grader.

Ta smøret ut av kjøleskapet, så det har romtemperatur før du begynner. Pisk det godt sammen med sukkeret.Varm opp vannet til fingertemperatur (lunkent). Ha i tørrgjæren og rør med en skje til gjæren er helt oppløst. Nå begynner du å nærme deg oppskrift på en god hamburgerbrød.

Ha melet og de andre ingrediensene i en mikser. Sett på eltekroken og kjør til du har en smidig deig. Dekk bollen med et klede og sett den på en lun plass. La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).

Ta deigen ut av bollen og slå den flat. Del deigen opp i ca 10 biter, og form runde boller med hendene.

Legg bakepapir i en langpanne. Plasser bollene litt fra hverandre på papiret og trykk dem flate, ca. 1 fingerbredds tykkelse. Legg over kledet og sett til etterheving. Når de igjen har hevet seg til dobbel størrelse og ser luftige og fine ut, pensler du dem lett med smør. Hamburgerbrødene stekes midt i ovnen på 190 grader i 12–14 minutter. Ta hamburgerbrødene ut, pensle dem en siste gang med smør og la dem kjølne. Bedre oppskrift på hamburgerbrød skal du lete lenge etter

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: