Site icon Bodils lille blogg

Genfersnitter

Genferspisser eller genfersnitter. Kjært barn har mange navn. Genfersnitter er en kjempegod kake, og jeg kjenner den best som en lokal spesialitet fra min gamle hjemby, Lillehammer.  

Men kakene har nok sannsynligvis sin opprinnelse fra et annet sted enn Lillehammer. Genf er visstnok det tyske navnet på Geneve, men om snittene kommer derfra vet jeg ikke.

På Lillehammer er genfersnittene veldig populære, og de selges (så vidt jeg vet) bare fra ett bakeri; baker Granum. Da jeg var barn gikk vi til en annen baker, baker Mæhlum og kjøpte genfersnitter, og brakte de med hjem i de karakteristiske hvite papirposene som bakerne har. Minnene om en helt spesiell god kake sitter fortsatt i!

Genfersnitter har et visst slektskap med danskenes Hindbærsnitte. Men helt lik danskenes yndlingskage er den nok ikke, for dette er en mandelkake, og danskenes hindbærsnitte er så vidt jeg vet en mørdeigskake. Men ellers er den ganske lik. Kaken består av to lag med kake som er satt sammen, med bringebærsyltetøy i midten, og melisglasur oppå. Deretter er den delt opp i snitter. 

Hvis du googler for å prøve å finne oppskrift på Genfersnitter, så kommer det ikke frem en eneste en. Jeg fant denne oppskriften i Lillehammergruppen på Facebook. Oppskriften der var litt ufullstendig, men jeg har prøvd meg frem og resultatet synes jeg ble bra. Genfersnittene slo ihvertfall veldig godt an da jeg serverte dem hos min mor på Lillehammer i helgen:)

GENFERSNITTER

Bunn:
200 g smør
200 g sukker
200 g malte mandler
200 g mel

Bringebærsyltetøy
2 ss vann
130 g friske eller opptinte bringebær
Saften fra ¼ sitron (liten sitron)
75 g sukker
1 ts gelatin (Jeg brukte vegetarisk gelatin, og da holdt det med en halv ts.)

Pynt:
150 g melis
3 – 4 ss vann

1/2 plate kokesjokolade og 1 – 2 ts smør (til pynte kakene oppå). Dette kan byttes ut med strøssel.

Slik gjør du:

Bunnen:
Rør smør og sukker hvitt, og ha i malte mandler og mel. Bland alt godt, og la deigen avkjøle i kjøleskapet ca. 30 minutter. Del deigen i fire deler som rulles til pølser. (Se bildet). Pølsene kjevles flate og legges på to bakepapirkledte stekeplater. (Jeg kjevlet deigen direkte på aluminiumsfolien, løftet hele deiglengden over på stekeplaten, og dro av papiret. Det fungerer sikkert fint å kjevle direkte på bakepapiret også)

Prøv å få lengdene så like som mulig. Jeg rettet opp kakene med en linjal før steking. Stekes på 200 grader til de er gyldne oppå, ca. 11 – 12 minutter.

Bringebærsyltetøy:
Mens bunnene steker, lager du bringebærsyltetøyet. Ha vann, sitronsaft, bringebær og sukker i en liten kjele med lokk, og la det småkoke i 4 minutter. Bland gelatinen i litt vann (se anvisningen på pakken.). (Jeg brukte 2 – 3 ss vann til den vegetariske gelatinen). Ha det i den kokende bærblandingen og rør godt rundt. Bringebærsyltetøyet avkjøles, og settes i kjøleskapet en halv time.

Pynt oppå:
Bland ut melisen i vann, slik at den lett kan smøres utover kaken. Den skal ikke være for tynn.

Sjokoladedekor oppå: has på når kakene er ferdig delt opp. Smelt kokesjokoladen i vannbad i en kjele, og rør inn en til to ts smør. Bland godt. Avkjøl noe, og ha sjokoladen i en kakepose med tynn spiss. (Jeg manglet dette, og brukte en helt vanlig brødpose som jeg klipte et lite hull i, i stedet). Sjokoladedekor kan byttes ut med strøssel.

Slik monterer du kakene:
La bunnene avkjøle. Bred utover bringebærsyltetøy på to av bunnene. Ikke la det komme syltetøy helt ut på kanten, for dette kan renne ut når den øverste bunnen settes på. Bred utover melis på de andre bunnene. Legg melisbunnene oppå de andre bunnene.

Del opp bunnene i passende snitter, se bildet (jeg brukte en skarp kniv).  Pynt med sjokoladedekor, eller ha på strøssel.Exit mobile version