Indisk dal med røde linser

Etter at jeg begynte med kjøttfri mandag har jeg virkelig fått øynene opp for hvilket verdifullt næringsmiddel bønner og linser er. For å være helt ærlig, så har ikke bønner og linser vært noen naturlig del av mitt kosthold tidligere. Men etter å ha spist mer og mer av dette, har jeg blitt positivt overrasket over hvor mye spennende en kan lage med bønner og linser, og hvor godt det fungerer for kroppen.

Belgfrukter er virkelig mettende, og det er mat en gå lenge på. Belgfrukter en god kilde til både proteiner, jern, folsyre, kalium, magnesium og andre vitaminer og mineraler.

Indisk dal er en kjempeenkel linsegryte full av smak. Her er den laget på røde linser. Linsegryta smaker like godt dagen etter, når smakene har modnet seg.

INDISK DAL MED RØDE LINSER – VEGETAR
2 ss vegetabilsk olje, f. eks. av raps (eller ghee)
2, 4 dl hakket løk (ca. en stor løk)
1 søtpotet, medium størrelse
1 ss ingefær, revet
2 fedd hvitløk, revet
1 rød chili, hakket (fjern frøene)
2, 4 dl røde linser
2 ts koriander
2 ts kummin
1,5 ts gurkemeie
1 ts malt ingefær
2, 4 dl hermetiske tomater (f. eks. en pakke med gogreen)
1 l vann
Salt (Jeg brukte 3 – 4ts, -begyn med en og en ts og prøv deg frem)
3 ss frisk koriander til å ha oppå
Revet kokosnøtt til å ha oppå (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU:
1. Bløtlegg de røde linsene en time eller to (Kan sløyfes – hvis du sløyfer bløtleggingen, husk å skylle linsene godt før bruk)

2. Varm oljen i en dyp panne på medium varme, og ha i den hakkede løken. La løken surre i oljen et par minutter til den en blank.

3. Ha i søtpotet, og stek videre i 5 minutter. Ha i revet ingefær og revet hvitløk. Rør rundt, og skru ned varmen.

4. Finhakk chilien, og ta bort frøene. Ha chilien, de røde linsene, koriander, kummin, gurkemeie og malt ingefær i pannen. Rør rundt til linsene er dekket av oljen. Ha i de hermetiske tomatene og vannet. Kok opp, og la retten småkoke uten lokk i 25 minutter. Rør rundt av og til.

5. Smak til retten med salt. Her er de ikke brukt noe buljong, så salt må tilsettes. Retten tåler ganske mye salt. Jeg brukte 3 – 4 ts, kanskje mer. Prøv deg frem med en og en ts om gangen, til du er fornøyd med smaken. Du merker når det er akkurat passe med salt.

6. Kok retten videre i 10 minutter til rør godt rundt. Retten skal være ganske godt most og sammenkokt. Ha dalen over i en serveringsbolle og dryss over hakket koriander, og evt. revet kokosnøtt. Serveres rykende varm med ris og godt brød. Gjerne også med noen sitronbåter ved siden av.

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Legg inn en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s