Vegetariske ukemenyer fra i morgen


Fra og med i morgen vil jeg legge ut vegetariske ukemenyer her på bloggen. I første omgang er dette en prøveordning som går over sommeren.

Ukemenyer basert på lakto-ovo-vegetarisme
I løpet av de årene jeg har blogget har jeg lagt ut en stor menge vegetariske middagsretter på denne bloggen, – de fleste i forbindelse med “Kjøttfri mandag”. Disse rettene er basert på lakto-ovo-vegetarisme, det vil si at de har planteføde i tillegg til egg og melk. Nå er disse oppskriftene blitt så mange i antall og så ulikartede, at det er mulig å legge ut varierte vegetariske ukemenyer.

Helsedirektoratets kostholdsråd
Ved utvikling av ukemenyene vil jeg legge vekt på å følge Helsedirektoratets kostholdsråd for vegetarisk kosthold. Disse finner du her:

Vegetarisk kosthold

I følge disse retningslinjene
er følgende næringsmidler særlig viktige for vegetarianere:

– Belgfrukter, som bønner, linser, erter, quorn, tofu, eller andre soyaprodukter

– Fullkornsprodukter, for eksemel havregryn, korngryn, råris, fullkornsbrød eller fullkornspasta

– Grønnsaker og rotfrukter

– Frukt og bær

– Lettmelk og magre meieriprodukter, eller berikede vegetabiliske drikker

– Rapsolje og rapsoljebasert matfett

Ved middagsmåltidet er det særlig viktig å tilføre vegetabiliske proteinkilder, og dette finnes for eksempel i fullkornsprodukter, nøtter, frø og belgfrukter som bønner, linser, tofu eller andre sojaprodukter.

Både det daglige middagsforslag og den samlede ukemenyen vil så langt som mulig settes opp etter disse prinsippene.

Den vegetariske tallerkenmodellen
Også når det gjelder vegetariske middager er det nyttig å tenke i tråd med tallerkenmodellen. Poenget med den vegetariske tallerkenmodellen er at den hjelper til med å få balanse mellom næringsemnene. Den vegetariske tallerkenmodellen har tre deler:

– Den første delen fylles med med poteter, pasta, bulgur, brød eller lignende. Gjerne fullkornsprodukter. For den som trenger mye energi kan denne delen gjøres større.

– Den andre, like store delen, fylles med grønnsaker eller rotfrukter. For den som vil ha mindre energi, kan denne delen gjerne få utgjøre halve tallerkenen.

– Den siste litt mindre delen, fyllers med belgfrukter, sojaprodukter, quorn eller egg.

Vegetariske retter fra ulike “kjøkken”
Ukemenyene vil ikke bare ha en type mat, men vil hente inspirasjon fra alle verdens kjøkken. I noen grad vil ukemenyene følge moderne norske mattradisjoner, men flesteparten av rettene vil komme fra andre matkulturer, som for eksempel fra det asiatiske, indiske eller italienske kjøkken. Hver uke kommer også forslag til “ukens brød”, og ukens kake. Kaken er ment for de helt spesielle anledninger, og som et alternativ til kjøpte søtsaker. De fleste kakeoppskriftene inneholder raffinert sukker.

Så langt mulig vil ukemenyene også følge årstiden, og ha oppskrifter med grønnsaker som er i sesong. Tiden det tar å lage retten er også vurdert. Midt i uka legges det opp til raske quick fix retter, mens det er litt mer tidkrevende oppskrifter i helgene.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: