Peanøttgryte fra Vest-Afrika – vegetar

Denne gryteretten består av
smaksrike grønnsaker som er kokt inn i en fyldig peanøttsaus, og den heter Domoda. Domoda er nasjonalretten i Gambia i Vest-Afrika. Retten kan lages med kjøtt eller fisk, men dette er en vegetarisk variant.

En kan bruke de grønnsaker en har for hånden i retten, men i det lokale kjøkken er søtpotet og squash typiske ingredienser. Grunnbasen i retten er lik enten en lager den med kjøtt eller grønnsaker. Det er en tykk peanøttsaus kokt på tomater, tomatpure, buljong og peanøttsmør, samt løk og ofte chilipepper. Gryteretten er smaksrik og god, og den er like god dagen etter, – om du skulle ha noe igjen.

PEANØTTGRYTE FRA VEST-AFRIKA – VEGETAR

Til 2 – 3 personer

2 dl couscous + 2, 5 dl vann (eller til to personer etter anvisning på pakken).

4 hvitløksfedd, presset
1 liten bit frisk ingefær, revet
1 løk, hakket
1 vårløk, hakket
1 liten aubergine
1 søtpotet, medium størrelse
1 squash, medium størrelse
1 – 2 ss olje til steking
2 ts kummin
1/4 ts kanel
1 ts tomatpure
1 boks hermetiske tomater, 400g
2,4 dl kraftig grønnsakbuljong, fra terning
3 ss peanøttsmør
Salt og pepper

SLIK GJØR DU:

1. Lag først couscousen. Kok opp 2,5 dl vann med litt salt, og ha i couscousen. Sett kjelen ved siden av platen, og sett på lokk. Når vannet er absorbert og retten skal serveres, fluffer du couscousen opp med en gaffel.

2. Vask grønnsakene.
Riv først hvitløk og frisk ingefær på et rivjern. Hakk løken, og skjær opp vårløken. Skjær deretter auberginen og søtpoteten i terninger. Tilslutt skjærer du opp squashen, – først på langs og så på tvers slik at det blir halvmåner.

3. Varm oljen i en dyp stekepanne eller gryte, på medium varme til den er godt varm. Ha i løk og søtpotet. Stek i 2 – 3 minutter til løken begynner å bli myk. Rør godt rundt, og skru ned varmen hvis nødvendig. Rør inn ingefær, hvitløk, kummin og kanel, og la krydderet surre med en kort stund. Ha i tomatpuree, og la også den surre med en kort stund (ca. et halvt minutt).

Så tar du squash- og aubergineterningene oppi. La de steke med i blandingen et par minutter til de blir møre. Rør rundt hele tiden slik at grønnsakene ikke svir seg.

5. Ha så i de hermetiske tomatene, grønnsaksbuljongen og peanøttsmøret. Rør godt rundt så alt blir godt blandet. La retten småkoke under lokk til søtpotetene er møre, ca. 15 minutter (eller kanskje litt mer). Rør godt rundt underveis.

6. Legg couscousen på to tallerkner og legg gryteretten oppå. Dryss over hakket vårløk.
Gambia er en republikk i Vest-Afrika, og er den minste staten på det afrikanske kontinentet.

Landet består av en smal landsstripe langs Gambiaelva. Bortsett fra en 48 km lang kystlinje mot Atlanterhavet er Gambia helt omgitt av staten Senegal. Peanøtter og peanøttolje, fisk og fiskeprodukter er viktige eksportprodukter. Gambia var en britisk koloni som ble selvstendig i 1965.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: