En oppdatering på treningsfronten 

Dette halvåret deltar jeg på et helse- og livsstilskurs i regi av et treningssenter, og her kommer en liten oppdatering av hvordan det går med kurset. Les tidligere blogginnlegg her:

Opp av sofaen

Pust og pes – slik går det med treningen

Treningen
Kurset innebærer at en lærer seg nye kostholds- og treningsvaner, og det er særlig på treningsfronten at det har vært mye å lære for meg. Det var i slutten av januar at jeg begynte å trene på fast basis, godt hjulpet av kurslederen som er personlig trener (og kursopplegget), og siden den gang har jeg gjennomført styrketrening minst tre ganger i uka, – ca. en time hver gang.

Hvordan det har vært? Ganske tungt og slitsomt i begynnelsen, men nå går alt så meget bedre. Som er resultat av treningen har formen min blitt bedre. Her om dagen fikk jeg målt endringen i muskelmasse etter ca. to og en halv måned med trening. Så langt har den økt med 4, 5 kilo, dvs. at fett har blitt gjort om til muskler. Tenk på det! Ikke mer enn trening tre ganger i uka, i tolv uker, er forskjellen på å være utrent og veltrent. Det er ikke så mye som skal til!

Med en litt sterkere kropp føler jeg at også helsa har blitt bedre. Jeg orker mer, har mer energi, og jeg tror nok at jeg også har fått en noe bedre konsentrasjon og fokus. Så at trening påvirker helsa både fysisk og psykisk, det tror jeg at jeg kan underskrive på.

Nå som jeg begynner å bli i litt bedre form, har jeg fått tildelt et nytt og noe tyngre styrkeprogram, og det skal jeg slite meg gjennom frem til sommeren.

Kostholdsendring
Samtidig som jeg har trent, har jeg også fulgt en diett. Dietten er ikke av de aller mest strikte, og det går helt greit å følge den. Jeg følger den ganske nøye i hverdagen, men unner meg litt ekstra i helgene. Sånn ca. så har jeg ligget på et kaloriinntak på 1300 – 1500 kcal hver dag, – noen ganger mer, men aldri noe mindre.
Noe jeg har lært på kurset, det er å spise oftere, men mindre hver gang. På en vanlig hverdag kan kalorifordelingen på måltidene slik ut:

1300 kcal pr dag (men litt mer i helgene), fordelt på:

Morgen: Frokost (Ca. 250 kcal).

Ca. kl. 1000. Mellommåltid (Ca. 100 kcal).

Ca. kl. 1200. Lunch (Ca. 250 kcal).

Ca. kl. 1500. Mellommåltid (Ca. 150 kcal).

Ettermiddag: Middag. (Ca. 350 – 400 kcal).

Kvelds: Hovedmåltid (ca 200 kcal kcal).

For meg har det å spise oftere, men mindre, vært veldig nyttig kunnskap. Jeg ser at når jeg spiser flere ganger om dagen, blir jeg ikke så sulten, – og spiser dermed mindre til hovedmåltidene.

Med dette opplegget føler jeg meg ikke sulten, og med litt planlegging av måltider har det gått greit å finne frem til måltider som metter. For å logge det jeg spiser har jeg brukt en app som heter My fitnesspal. Som et resultat av trening og kostholdsopplegg, har jeg gått ned ca 7 kilo siden jeg startet i slutten av januar.

Gode tips
Noe som er fint med å delta på et gruppebasert kurs er at en får støtte og oppmuntring fra andre. Noen ganger har vi også hatt felles treningsøkter, men som oftest har det vært kurskvelder med der vi har fått kunnskap om kosthold og trening.

På et gruppeopplegg kan en også snappe opp nye tips, og få mange nye ideer. I løpet av kurset har jeg fått mange tips fra meddeltakere om sunne mellommåltider, sunne snacks, reduksjon av hvete og sukker, og sunne middager. Vi har også hatt kurskvelder med matlaging i praksis, der vi har lært å lage sunne retter.

Etterhvert vil jeg legge ut litt mer informasjonen om selve kostholdsopplegget som jeg følger, og legge ut oppskrifter.


Bildene er fra en matlagingskveld på kurset.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: