Aubergine parmigiana – italiensk ovnsrett med auberginer – vegetar


Av og til så kommer inspirasjonen til å prøve ut nye retter fra besøk på restauranter.

Denne italienske retten – Aubergine parmigiana – bestilte jeg på en italiensk restaurant her for en tid tilbake. Jeg synes retten var så god at jeg fikk lyst til å prøve å lage den hjemme også. Et ekstra pluss ved retten er at den er vegetarisk.

Vel hjemme googlet jeg navnet på retten, og fikk opp flere alternativer, hvorav jeg valgte ut en oppskrift. Og her om dagen, var altså tiden inne for å prøve ut oppskriften.

Og vet du hva. Jeg synes den hjemmelagede varianten smakte enda mye bedre enn den jeg spiste på restauranten. Dette er italiensk mat på sitt beste. Smaken er ur- italiensk, om en kan bruke et slikt ord. Retten har en god og fyldig smak. Servert med nybakt foccaciabrød og pesto, blir dette et førsteklasses italiensk måltid.

Auberginer er kanskje ikke verdens enkleste grønnsak å forholde seg til. Den har en bitter smak som rå, som må fjernes før tilberedning. Det gjør du ved at du først deler auberginen i skiver på tvers. For å fjerne den bitre smaken gnis aubergineskivene inn med salt. Skivene får stå og “renne av” i et dørslag i ca. en halv time, før saltet skylles bort og skivene tørkes med et kjøkkenpapir. Deretter kan skivene tilberedes.

Auberginer er noen skikkelige fettsugere, og det er derfor en god idé å bruke minst mulig fett ved steking. For å få ned fettinnholdet i retten, har jeg foreslått at halvparten av aubergineskivene kokes i vann i 2 minutter. En oppnår samme effekten som å steke. Skivene blir møre, og kokingen påvirker ikke rettens smak noe vesentlig. Det er imidlertid viktig at noen av skivene stekes(her er det foreslått halvparten), for å oppnå den helt spesielle bruningssmaken. Dette er viktig for å få frem de gode smakene. (Dersom du likevel ønsker å ha fettinnhold i retten, dropper du kokingen).

Velbekomme! Her følger oppskrift på en god italiensk vegetarisk formrett – aubergine parmigiana.

AUBERGINE PARMIGIANA – VEGETAR
Til 4 personer

1.5 kg auberginer
Salt

2 ss olivenolje
3 hvitløksfedd, presset
2 bokser hakkede hermetiske tomater av god kvalitet (totalt 800 g)
1, 5 dl rødvin
Et dryss sukker
1/2 ts tørket oregano
Olje til å steke i.
200 g mozzarellaost, i tynne skiver
125 g parmesanost, revet
50 g strøbrød eller griljeringsmel
Salt og pepper
En neve basilikum, eller persille (kan sløyfes).

Slik gjør du:
1. Del opp auberginene på langs i tynne skiver (ca 5 mm brede). Dryss på salt, og legg dem i et dørslag for å renne av i ca. en halvtime.

2. I mellomtiden, varm olivenolje i en dyp stekepanne (eller kjele) på medium varme. Ha i hvitløken. La hvitløken frese i oljen et sekund eller to. (Den skal ikke bli brun). Hell så over de hakkede hermetiske tomatene og vinen, og la alt koke opp, mens du rører rundt. Ha i et dryss sukker og oreganoen, og la sausen småkoke ca. 15 – 20 minutter på lav varme. Smak så til tomatsausen med salt og pepper, og kanskje et dryss med sukker til slutt til slutt for å runde av smaken.

3. Sett oven på 180 grader.

4. Ta ut auberginene ut av dørslaget, og skyll av saltet. Tørk godt med et kjøkkenpapir. Ha litt olivenolje i en panne, og stek halvparten av aubergineskivene på medium varme slik at de blir gyldne på hver side. Legg de over på en tallerken. Stek i flere omganger, og bruk minst mulig fett. For å få ned fettinnholdet i retten koker du resten av aubergineskivene i vann. Ha kokende vann i en kjele, og kok aubergineskivene, noen få om gangen, i to minutter. Tas opp med en hullsleiv. Tørk skivene deretter godt med kjøkkenpapir, og legg de på tallerkenen.

5. Skjær mozzarellaen i skiver, og riv parmesanosten.

6. Smør en ildfast form av passende størrelse, og begynn å montere retten lag på lag. Legg først et tynt lag med tomatsaus i bunnen, fulgt av et lag med aubergineskiver. Pakk auberginenelaget så tett som mulig. Strø deretter mozarellaen og parmesanosten over. Krydre med salt og pepper. Deretter et nytt lag med aubergineskiver, tomatsaus, ost og krydder. (og et dryss oregano hvis du ønsker). Gjenta til du har brukt opp all auberginen. Tilslutt tomatsaus. Dryss over litt parmesanost på toppen. Deretter tar du over strøbrødet og dynker over noen dråper olivenolje. Gjerne litt mer parmesanost på toppen.

7. Stekes i ovnen i 30 minutter inntil formretten er brun oppå.

Formretten smaker kjempegodt med en grønn salat til, og med foccaciabrød og pesto.

Noen av ingrediensene som skal være i retten.
Skjær auberginen på langs i tynne skiver.
Dryss med salt, og la skivene stå og renne av.
Kok tomatsaus i en dyp panne, eller kjele.
Skjær mozarellaost i tynne skiver, og riv parmesanosten.
Stek halvparten av aubergineskivene i olje, og kok resten i vann i to minutter.
Retten er klar til montering i en godt smurt form.
Tomatsaus, aubergineskiver og ost legges lagvis.
Ost og strøbrød på toppen.
Retten stekes på 180 grader i 30. minutter, til den er gylden.
Foccaciabrødet bakte jeg på forhånd, og brukte oppskriften fra Tine (uten fyll). Følg linken.

Foccaciabrød – oppskrift fra Tine.
Ferdig bakt foccacciabrød, og ferdigkjøp pesto.
Maten er servert! Velbekomme!

På bildene er retten laget i en mindre porsjon.

Legg inn en kommentar

%d