Dagen for å bake grovbrød

I dag tidlig fant jeg ut at det var tomt for brød her, og dermed ble det brødbaking i ettermiddag. Denne gangen ble det et grovt og godt hverdagsbrød jeg bakte. I denne oppskriften skoldes det grove melet først, og det gjør at brødet blir ekstra saftig. Hevetiden for brødet er ganske lang, og det også gjør at brødet blir godt. Her er oppskriften:

HVERDAGSBRØD

Bland først:
2 dl grovt rugmel
1 dl hele linfrø
1 dl havre eller hvetekli
1 dl solsikkefrø
2 strøkne ts salt
5 dl kokvarmt vann

Mål opp rugmel, linfrø, kli, solsikkefrø og salt i en bakebolle. Slå over 5 dl kokvarmt vann, og rør rundt. La det stå 1/2 til 1 time.

Deretter trenger du:

1/2 pk gjær
2 dl lunkent vann
9 – 10 dl hvetemel

1 – 2 dl hvetemel i tillegg
1 egg til pensling (kan sløyfes, eller erstattes med melk eller vann)
Sesamfrø eller solsikkefrø til å
strø over.

Rør gjæren ut i vannet, og bland det opp i melblandingen. Rør inn den første mengden hvetemel. Arbeid deigen sammen, og la den heve en times tid med et håndkle over.

Strø deretter ut 1 dl mel på bakebordet, og hell over den gjærede deigen. Kna melet inn i deigen. Strø evt. over litt mer mel hvis det trengs. Form deigen til en lang tykk rull, og del i to som du former til to brød. Etterhev i ca 30 minutter. Pensle over egg, og strø på sesamfrø eller solsikkefrø. Steketid: 15 minutter på 250 grader. Deretter 20 minutter på 150 grader.

#grovbrød #godt brød #saftig grovbrød

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: