Vegetariske middagskaker


Jeg har lenge vært på utkikk etter en god oppskrift på vegetariske burgere, som også kunne brukes som et alternativ til karbonader av kjøtt. Før jul prøvde jeg ut mange forskjellige oppskrifter, men ble liksom aldri helt fornøyd. Enten så smakte burgerne for likt falafel eller hummus, eller så fikk burgere en konsistens som jeg ikke synes var så bra.

Men er det ikke rart at det du leter etter av og til ligger rett foran nesa på deg? Og det i ditt eget hus! For i min gamle håndskrevne kokebok, som jeg har hatt helt siden jeg gikk på gymnaset, fikk jeg pluselig øye på følgende oppskrift på vegetariske middagskaker:


På slutten av 70-tallet, og begynnelsen av 80-tallet begynte det å bli veldig populært med vegetarisk mat, og denne oppskriften tror jeg faktisk at jeg lærte å lage på skolekjøkkenet. I hvertfall bestemte jeg meg for å prøve oppskriften igjen for en tid tilbake, og nå har jeg prøvd den opptil flere ganger. Middagskakene er kjempegode, og de er et supert alternativ til karbonader. Jeg har gjort noen få endringer på oppskriften, blant annet fant jeg ut at middagskakene ble mye fastere når de ble stekt en stund i stekeovnen.

 Merk at det i denne oppskriften er brukt ukokte linser og bønner.

VEGETARISKE MIDDAGSKAKER
Til 4 personer.

1 dl linser
1 dl røde bønner
2 medium store kokte poteter, avkjølt
1/2 dl kli
2 egg
1 løk, hakket
1 fedd hvitløk, revet
Litt rosmarin (1/2 ts)
Havsalt (smak til røren). Prøv deg frem, – jeg brukte en liten teskje
Krydre med pepper under steking i pannen.

SLIK GJØR DU:
1. Mos potetene. Det er en fordel om de er avkjølt, – nesten kalde.

2. Linser og soyabønner legges i bløt natten over. Slå vekk vannet, og kok i 45 minutter. Avkjøl.

3. Kjør med stavmikser, eller mos blandingen på annen måte. Bland i hakket løk, revet hvitløk, rosmarin, kli og egg.

4. Bland bønneblandingen godt sammen med de moste potetene med en gaffel.

5. Form blandingen til karbonadelignende kaker med en skje. Varm litt rapsolje på pannen, og stek kakene noen minutter på hver side på medium varme. Kakene er nå litt “løse”, så ta de forsiktig over på stekeplaten. De blir fastere etter å ha blitt stekt i ovnen.

6. Sett stekeovnen på 200 grader og stek kakene i ovnen 20 – 25 minutter.

Mos potetene f. eks. i moseapparat. Her har jeg blandet rosmarin sammen med potetene, men krydderet kan også blandes i bønneblandingen.

  Bland sammen bønneblandingen og potetene.

  Form til kaker som stekes noen minutter på hver side. Legg de forsiktig over på et stekebrett kledd med bakepapir.

  Stekes i 20 – 25 minutter på 200 grader.

  
Spises som vanlige karbonader, eller som her, som en veggieburger.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: