Fra arbeidslivet – nostalgiske bilder

Nå er det igjen tid for nostalgiske bilder her på bloggen. For eventuelle nye lesere kan jeg fortelle at jeg innimellom legger ut bilder fra min oppvekst på Lillehammer på 60-tallet, samt en del bilder tatt på 50-tallet. Bildene er stort sett tatt av min far, som var en ivrig hobbyfotograf, men noen også av min mor. Det er bl.a. bilder fra hverdags- og familieliv, og bilder fra turer og ferier året rundt. Du finner tidligere publiserte bilder under kategorien nostalgi. I noen uker fremover, på lørdagene, vil jeg igjen legge ut nostalgiske bilder. De bildene som jeg vil legge ut nå,  er fra 50-tallet, og vil ha hovedfokus på arbeidsliv og landsbygd. Men det vil sikkert også bli noen bilder fra hverdagslivet på 50-tallet.

Dagens nostalgiske bilder er fra arbeidslivet, nærmere bestemt fra et sykehus. Her er min mor avbildet på sin arbeidsplass på Lillehammer sykehus, og når disse bildene er tatt vet jeg ikke, men jeg antar at de er fra midten av 50-tallet en gang. På den tiden var min mor nettopp ferdig utdannet sykepleier fra Nasjonalforeningens sykepleierskole i Oslo, og som en del av utdannelsen hadde hun praksis ved sykehusene i Oppland. Til slutt endte hun opp på Lillehammer der hun fortsatt bor. Nasjonalforeningens symbol er forresten lothringenkorset, et internasjonalt tuberkolosemerke, og som du kan se på bildene hadde korset en veldig synlig plassering på sykepleieruniformen den gang.

Sysselsettingen for kvinner på 50-tallet var lav*, og denne perioden har senere blitt kalt husmorparadiset i Norge. En periode da den økonomiske politikken var lagt opp slik at hver familie skulle basere seg på én inntekt. Norsk sykepleierforbund er en organisasjon som har bidratt vesentlig til styrking av kvinners rettigheter og anerkjennelse i arbeidslivet. På den tiden disse bildene ble tatt manglet for eksempel pensjonsordninger for sykepleiere. Først i 1962 kom dette på plass.

* I 1950 var yrkesprosenten for kvinner over 15 år 26 %.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: