Chili vegetar

Chili con carne betyr egentlig chili med kjøtt, men denne varianten av retten er kjøttfri, og dermed ble navnet Chili vegetar. Dette er en kjempegod gryterett som det passer å servere til middag, til lunch, eller som en liten kveldsrett. Og vet du, jeg tror ikke du kommer til å savne kjøttet i det hele tatt når du får smakt på denne! Kombinasjonen av smaksrike grønnsaker, sammen med sorte bønner og kikerter i en godt krydret tomatsaus, gir en fyldig og god gryterett.

Chilien kan serveres med masse spennende tilbehør etter ønske, – se forslag nedenfor oppskriften.

CHILI VEGETAR
Til 4 – 6 personer.

4,5 dl kraftig grønnsaksbuljong (av terning)
1 ss chilipulver (Se kommentar nedenfor)
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
1 ts tørket timian
1/8 ts malt svart pepper
2 små squash, grovhakket (5 – 6 dl)
1 boks hermetiske tomater, hele – kuttet opp.
2 medium gulrøtter , delt i små terninger
1 boks svarte bønner , skylt og avrent. (Se kommentar nedenfor)
1 boks kikerter, skylt og avrent.
(Salt – has i etter smak i den ferdige retten).

Rømme og hakket koriander oppå ved servering.(kan sløyfes)

Hvis du serverer med ris, – beregn en kopp ris, kokt i 2. dl vann pr. person.

Kommentar: Jeg brukte en liten ss chilipulver merket Chilipulver Piri piri i oppskriften, og det ble medium sterkt. Hvis du ikke vil ha chilien så sterk, begynn med en teskje, og smak på retten underveis. Ha i litt mer chilipulver hvis du ønsker retten sterkere.

Med boks (hermetiske tomater og bønner) er her ment en vanlig boks tilsvarende 400 g.

Slik gjør du:

1. Kutt først opp grønnsakene.

2. Varm olivenoljen i en gryte. Ha i squash og gulrøtter, og la det surre ett minutt eller to på medium varme. Ha over chilipulver, timian og pepper, og la det surre med noen sekunder. (Ikke stek for lenge, grønnsakene skal ikke bli brune eller stekte, bare falle litt sammen)

3. Hell over buljong og de oppkuttede hermetiske tomatene. La alt koke opp under lokk.

4. Reduser varmen, og la retten småkoke, fortsatt under lokk, i 20 minutter, eller til grønnsakene er møre. Rør inn svarte bønner og kikerter mot slutten, og la de koke med til de er gjennomvarme. Rømme og hakket koriander på toppen. (Valgfritt)

Serveringsforslag:

– Med mais- eller hvetetortillas.

• Med tortillachips, som dipp.

• Med bakte poteter.

• Med gratinerte nachos.

• I tacoskjell, med ost, salat og tomater.

Kok chilien under lokk i ca 20 minutter, og la bønnene koke med mot slutten.

Visste du forresten at FN har kåret 2016 til belgfruktenes år? FN lanserer hvert år ett eller flere temaer de vil at verden skal sette fokus på. Det er FNs generalforsamling som fastsetter markeringene, og alle medlemslandene blir oppfordret om å delta. Kjente belgfrukter er alfalfa, erter, bønner, linser, kikerter og peanøtter.

Her kan du lese en interessant artikkel fra Bistandsaktuelt om hvor viktig bønner og linser er for verdens matvaresituasjon.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: