Ingen jul uten denne filmen


Julen, og ukene frem mot jul, er tiden for å se filmer, og det finnes massevis av filmer som virkelig får fart på julestemningen.

Det er særlig en film jeg må ha med meg når det nærmer seg jul, og det er filmatiseringen av ” En julefortelling” av Charles Dickens. (Disney: A Christmas Carol 2009)

En julefortelling (engelsk A Christmas Carol) er en roman skrevet av Charles Dickens i 1843. Handlingen utspiller seg i London, og vi møter den fryktede, forhatte og grusomme Ebenezer Scrooge. Livet hans dreier seg om penger, og han driver dem inn med hard hånd. Han bryr seg ikke om barnefamilier som fryser og sulter.

Julaften står for døren, men den gretne, følelseskalde og umenneskelige Scrooge ser ingen grunn til å glede seg. Tvert imot.
For julen, som vanligvis frambringer det gode i mennesker, byr ham så inderlig imot, og følelser er etter hans mening noe som burde vært avskaffet. Han kommer imidlertid på andre tanker da han hjemsøkes av tre spøkelser som vil lære ham et og annet om medmenneskelighet.

Hvis du ikke har sett denne filmen, så se den, – den er fin! (Eller les boken). Filmen er innimellom litt skummel, men den er en fin påminnelse om julens budskap. Etter manges mening har Charles Dickens, gjennom denne romanen vært med på å definere julens verdier: Familie, medfølelse, samhold og raushet.

Kilde: Filmweb

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: