Dogepalasset

Disse bildene er fra sommeren 2014, da jeg var på ferie i Veneziaområdet i Italia. Det var en kjempefin ferie, med alt det beste som Italia har å by på. Solfylte strender, god mat, god vin, og utflukter til små landsbyer med koselige vingårder. Men høydepunktet på turen tror jeg likevel må være besøket på Dogepalasset i Venezia – Palazzo Ducale.

En av dagene i ferien sto jeg grytidlig opp, og tok båten fra Lido di Jesolo inn til Venezia for å delta på omvisning i Dogepalasset. Jeg hadde kjøpt billett til omvisningen på Internett på forhånd, og det var lurt, for da slapp jeg unna de milelange billettkøene utenfor palasset. Det var også en fordel å komme seg litt tidlig av gårde, for utpå dagen ble det glohett.

Det var veldig lett å finne frem til guiden og omvisningsgruppen, de hadde samlingsplass akkurat her, like bortenfor palasset. Guiden var fantastisk, og hun formidlet veldig kunnskapsrikt underveis og snakket sakte og tydelig engelsk. Ved starten av omvisningen fikk vi utdelt trådløse øretelefoner, og det var lett å høre hva hun sa midt i havet av turister.

Dogepalasset er et av de mange kjennemerkene i Venezia. Bygget fungerte som regjeringsbygg og rettslokale. Det var også bolig for Dogen. Republikken Venezia varte fra 697 til 1797. Dogepalasset går for å være et av verdens mest ikoniske regjeringsbygg. Det er pompøst og rikt utsmykket. Palassets utforming og rike billedprogram hadde kun ett formål. Det var å vise de offisielle gjestene hvilken mektig og moralsk stat Venezia var.

Monumental trapp som fører inn i dogens leilighet.
Dette rommet var et slags kommandorom. Venezia hadde stor råderett på sjøen.
Rikt dekorerte malerier på tak og vegger som seg hør og bør en mektig stat.
Palasset forteller om det fredselskende Venezia med Marcusløven som sin høye beskytter. Men SÅ fredselskende var de ikke.
Overalt i palasset er det dekorert med fantastiske bilder, men formålet var ikke bare å skape flotte kunstuttrykk. Utsmykningen er i bunn og grunn politisk – for å imponere .
Sukkenes bro er broen mellom avhørsrom i Dogepalasset og det gamle fengslet på den andre siden av kanalen Rio Canonica Palazzo.
Utsikt innenfra Sukkenes bro.
Utsikten innenfra palasset.
Et yrende folkeliv på Marcusplassen utenfor Dogepalasset.
De berømte duene på Marcusplassen.

Dette er et redigert blogginnlegg fra september 2014.
 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: