En barnas hage

IMG_3329En kan si mye om gamle hagebøker.

Mye av det som står i dem kan nok være utdatert. Med tiden har vi fått mer kunnskap om dyrkingsmetoder og dyrkingsforhold, og om arter generelt. Men i slike gamle hagebøker kan en av og til også finne artikler og informasjon som har relevans for dagens hager.

Jeg fikk lyst til å dele dette bildet fra Dreyers hagebok, utgitt i 1968. Bildet er fra et kapittel som heter “Barnas hage”, som tar for seg barnevennlig hagedesign. Det er ikke alt som står i dette kapittelet som er helt tidsmessig. Blant annet foreslås det planter og busker som ikke ville ha blitt foreslått i en barnevennlig hage i dag. Kapittelet er også skrevet på en tid da hagene var atskillig større enn de er nå. Men det er noen tips vel verd å ta med seg likevel.

I “Barnas hage” foreslås det:

– Hekker som plantes i små rom, slik at barna kan lage tunneler.
– Et stort klatretre.
– Fuglekasser i trærne.
– Ulike redskaper for lek .
– Sandkasse.
– Huske.
– Balansestokk.
– Lekestue med flaggstang utenfor.
– Trekubber til å sitte på (for eventyrstunder og teaterforestillinger?).
– Tau til armgang som kan spennes mellom to trær.
– Et rør, eller noe annet, som barna kan til å åle seg gjennom.
– Et sted for snekring.
– Et lite bed der barna kan dyrke redikker, salat og ringblomster.

IMG_3466

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: