En gammel og god retrokokebok

Da jeg ble 18 år fikk jeg en kokebok av min mor til bursdagen. Boken heter “Vi skal ha gjester – fra te for to til fest for 40”, og er en kokebok med et bredt utvalg av oppskrifter. Boken var nok ikke helt nyutgitt da jeg fikk den. Den er fra 1975, og er skrevet av Sigrid Tholander.
IMG_6433
Min mor synes sikkert det var viktig at jeg skulle ha en kokebok slik at jeg kunne lære meg å lage mat. Og når jeg først skulle ha en kokebok, så var det jo fint at jeg fikk akkurat denne! Kokeboken har blitt mye brukt opp gjennom årene. Mang en gang har jeg laget kaker, gjærbakst og middagsretter med oppskrifter fra boken. Boken er fin ved at den har oppskrifter på tradisjonsretter i norsk kosthold. Den har også oppskrifter på kulinariske retter fra andre land, grillmat og fingermat. Boken gir tips til ulike typer selskapsservering, med medfølgende menyforslag.

Boken er virkelig et barn av sin tid. Jeg tror dette må være en av de bedre retro-kokebøkene. Her finner du oppskrifter på retter som bare er typisk 70-tall. For eksempel disse:
Processed with VSCOcam with s1 presetTerteskjell med fiskepudding, og kabaret med remuladesaus.

Den har også oppskrifter på andre retter jeg husker fra min oppvekst:

Biff stroganof
Fylte pannekaker
Ost og kjeks
Kyllingsalat
Fondue
Karbonadesmørbrød

Du finner oppskrift på dette sildebordet:
IMG_6375
Så var det menyen i barnebursdagen da:
Processed with VSCOcam with s2 presetPølser med potetmos, gelè, bløtkake og boller.
Processed with VSCOcam with s1 presetServering til sultne russ. Buljongsuppe, rundstykker, pariserloff og skummende øl.
Processed with VSCOcam with s3 presetPåsketur på hytta med pølser og potetmos.
Processed with VSCOcam with s2 presetHageselskap med snitter og kringle. Ganske vanlig servering også i dag.

Sett med nåtidens øyne, mener jeg at kokeboken fortsatt holder mål. Mange gamle kokebøker blir så fort utdaterte, med menyforslag som på ingen måte passer nåtidens gane. Men det gjelder ikke denne, synes jeg. Her er det fortsatt mange oppskrifter som kan brukes som de er.

IMG_6458-1

IMG_6460

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: