Brytebrød til suppe med urter

Processed with VSCOcam with s2 preset
I dag har jeg benyttet noe av dagen til å ta opp poteter og til å høste inn urter fra hagen. Potetopptakningen er ikke noe å skrive hjem om, aller minst å ta bilde av. Det ble noe poteter i plantekassene, men ikke så mye. De som ble, ble små. Veldig små. Men selv om de er små skal de naturligvis brukes. Det blir nok som tilbehør til noen middager fremover. Jeg synes det er stas å dyrke frem grønnsaker og urter selv, og når jeg først har dyrket poteter fortjener de et bra følge.
(Oppskriften på brytebrødet finner du nederst i blogginnlegget)
IMG_6086Men urtene derimot! De får jeg til. Jeg har tatt inn urter jevnlig gjennom hele sesongen, og i dag høstet jeg enda mer, – både mynte, persille, anisisop, gressløk og ringblomster. Persillen og gressløken fryser jeg ned, mens jeg bruker mynten og anisisopen til te. Ringblomstene blir fine som pynt i salater, eller som blomster i vaser.

IMG_6085Slik lager jeg teen:

1 til 2 ts blader av mynte eller anisisop
1 kopp kokende vann

Slå kokende over bladene, og la teen trekke i ca 10. minutter. Sil fra bladene, og søt med honning eller steviasukker.

Når jeg først hadde høstet inn urter, fikk jeg lyst til å bake et brød med urter også. Valget falt på oppskriften Brytebrød til suppe, , som jeg fant i kokeboken “Annas örtagård om glädjen att odla och använda kryddor”, av Anna Bergenstrøm.

Oppskriften på brødet finner du under bildene.IMG_6108IMG_6110IMG_6111IMG_6102

BRYTEBRØD TIL SUPPE
Ca 16 brødboller

4 dl lunkent vann
1/2 pk gjær
2 ss olje
1 1/2 ts salt
1 dl hakkede blad av f eks timian, oregano, merian, litt kyndel eller isopblomst
Ca 9 dl hvetemel (Ca 7 dl hvetemel og 2 dl sammalt hvete)
4 – 5 ss revet parmesanost

Slik gjør du:

Smuldre gjæren i en bolle, og slå over litt av det lunkne vannet til gjæren er løst opp. Tilsett resten av vannet, olje, salt, krydderurter og mel. Arbeid sammen deigen på bakebord og kna den. Minst i 5 minutter. Forheves til dobbelt volum.

Del deigen i 4 biter, og deretter i 4 biter til. Trill til runde boller som du legger tett i tett på en stekeplate. Hev dem ennå litt til.

Stekes på 225 grader i 20 – 25 minutter.

Tips: Jeg brukte noe mindre mel enn angitt i oppskriften. Brukte totalt 7 – 8 dl. Jeg brukte også andre typer urter (Basillikum, persille og litt gressløk).

Processed with VSCOcam with s2 preset

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: