Snarhermetisering av plommer

IMG_5815
Hermetisering er ikke vanskelig i det hele tatt når du bruker denne metoden. Plommene blir hermetisert i en fei. Det er flott å ha noen glass hermetiserte plommer når vinteren setter inn, de smaker så veldig mye bedre enn den frukten som fås kjøpt på boks. De hermetiske plommene er fine å bruke til desserter, og i kaker, – eller hva med oppå havregrøten? I denne oppskriften tas ikke stenene ut, og hvis du bruker plommene i kaker, må stenene fjernes før bruk.

LETTLAGEDE HERMETISKE PLOMMER

– Plommer (ca 2 kg eller så mye du får plass til oppi to store glass)
– Sukkerlake:
Til 1 liter vann
400 – 800 g sukker

Slik gjør du:

1. Løs først opp sukkeret i kaldt vann. Ta deretter 2 – 3 dl av denne laken over i en bolle.

2. Ha resten av sukkerlaken over i en kjele, og gi den et oppkok. Sett til side og hold den varm.

3. Ha kokende vann i en annen kjele (fra vannkoker), eller kok opp vann på vanlig måte. Ta bort eventuelle stilker av plommene, og dypp dem raskt i det kokende vannet. Flå av skinnet med en kniv. Legg plommene etter hvert i bollen med den kalde sukkerlaken for å unngå at de blir mørke.

4. I kjelen med den kokende sukkerlaken legger du nok plommer til å fylle et par store glass. Sett kjelen på platen på platen og la plommene trekke i 5 – 6 minutter (80 – 90 grader) til de er skikkelig gjennomvarme. Fyll de kokende varme plommene forsiktig på varme glass. Hell på kokende sukkerlake helt opp. Det skal bare være plass til glasslokket. Tørk av glasskanten med et kjøkkenpapir dyppet i kokende vann. Legg gummiringen på glasslokket og legg det på. Skru metallringen fast til. Eller sett på et “tvist-off-lokk”. Det skal ikke være luft i glasset når lokket er skrudd på.

Oppbevares kjølig.

Kilde: Boka Høstetid av Ingrid Espelid Hovig.

IMG_5809Her har plommene nettopp vært dyppet i kokende vann. Da er det lett å flå av skinnet. Etter dette legges de i en bolle med kald sukkerlake for å unngå at de blir brune.
IMG_5811Her er plommene tatt over i en kjele med kokende sukkerlake, og skal trekke (ikke koke) til de er gjennomvarme. De kokende plommene has deretter på glass, og sukkerlaken slås over. Lokkene skrus godt på. Det skal ikke være noe luft oppi glasset.

2 kommentarer

  1. Heldige du som har Plommer, det ser så godt ut. Høres ut som det har gått bra med deg og beinet ditt. Ha en fortsatt fin høst.

    1. Hei, ja det er flott å ha frukt og bær i hagen:) Det går absolutt fremover med meg og foten, heldigvis. Ønsker deg også en fin høst! Er forresten stadig innom bloggen din, – så mye fine oppskrifter og flott håndarbeid:)!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: