Vietnamesiske vårruller med cashewsaus

IMG_3492-0

En gang for mange år siden smakte jeg tofu for første gang, og etter det bestemte jeg meg. Aldri mer tofu. Jeg synes ikke tofu smakte noe godt i det hele tatt, og hvorfor skal en spise noe en ikke liker?

Men nå er det likevel slik her i livet at en aldri skal si aldri. Er det noe jeg har lært meg opp gjennom årene så er det at en aldri skal si aldri. For det du sa aldri til på ett tidspunkt, kan likevel bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Som med meg og tofu. Etter å ha prøvd denne oppskriften på vietnamesiske vårruller med tofu, grønnsaker og cashewsaus, tar jeg nå glatt tofu inn i varmen igjen. Tofu smaker faktisk godt!

Etter å ha laget denne retten mener jeg at jeg nå har forstått noe med tofu. Alt avhenger av hvordan en forbehandler den. Med pressing og marinering (se nedenfor) tilfører en smak, da smaker tofu altså godt!

Og etter denne litt lange innledningen vil jeg slå et slag for disse vietnamesiske vårrullene med friske grønnsaker og tofubiter, servert med tre forskjellige dippsauser. Vårrullene er friske, delikate og smaker kjempegodt!

Vietnamesiske vårruller med cashewsaus

Til 4 personer

Ingredienser:
100 gram tynne risnudler ( kokes etter anvisningen på pakken)
1 pakke med rispapir ca 20 stk
1 pk tofu – ikke silk tofu, men firm tofu (for tilbereding se nedenfor)
8 store salatblad i tynne strimler
2 dl gulrot i tynne strimler
1 stor reddik i tynne strimler
Ferske mynteblad
Fersk koriander
2 dl bønnespirer ( kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Først lages tofuen. Jeg brukte silk tofu (fordi de ikke hadde noe annet i min dagligvarebutikk), men det anbefales å bruke firm tofu som er fastere. Tofuen skjæres i skiver, og presses slik at mest mulig vann kommer ut av den. (Se fremgangsmåte nedenfor). Etter pressingen skjæres tofuen opp i passende biter. Mariner bitene i minimum 30 minutter. (Se oppskrift på marinade nedenfor.) Ta bitene opp av marinaden og legg dem på et stekebrett. Stekes i ca. 15 minutter på 200 grader. Vend på de underveis. Følg med så bitene ikke blir brent.

2. Deretter kokes nudlene etter anvisning på pakken. La de avkjøle og legg de på et fat eller i en bolle.

3. Så skjæres grønnsakene opp. De blir penest hvis de skjæres i tynne strimler for hånd. Det er lett hvis du bruker en liten kniv. (Strimlene skal være så tynne som fyrstikker)

4. Deretter fuktes rispapiret slik at de mykner og kan rulles. Ha varmt, men ikke kokende, vann i en bolle. Fukt ett og ett rispapir. Legg de ved siden av hverandre på kjøkkenbenken, eller på et kjøkkenhåndkle.

5. Vårrullene monteres ved at du plasserer fyllet litt nedenfor midten av hvert rispapir. Begynn med tofubitene, så litt nudler, så litt stimlet salat. Så gulrot og/eller reddik, så mynte og fersk koriander. Og gjerne noen bønnespirer. Vend inn begge sidene av rispapiret mot fyllet, og rull det hele sammen til en vårrull. Skjær evt. hver rull i to deler. Server med cashewsausen nedenfor, og soyasaus og sweet chilisaus i små skåler.

Rispapir fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker, eller i asiatiske butikker.

Saus med cashewnøtter:
Ca. 100 gram usaltede cashewnøtter
1 ss olivenolje (eller annen vegetabilsk olje)
2 dl yoghurt naturell
2 fedd hvitløk, presset
1 ss presset sitronsaft
1 ss soyasaus
Pepper etter smak

Ha alle ingrediensene i en bolle, og kjør de til en glatt saus med en stavmikser. Smak på røren, og ha evt. i litt mer soyasaus eller presset sitron.

Marinade til tofu:
2 dl soyasaus
2 ss honning eller sukker
1,5 fedd hvitløk presset
2 ss olje
1,5 ss sitronpepper/pepper, grovmalt
Evt. en liten bit rød chili (hakket), og et par ss koriander – kan sløyfes)

Alt røres sammen i en bolle og tofubitene legges i.
Evt

IMG_3493-0Ingredienser til vårrullene.

Processed with VSCOcam with a1 presetMatblogging bak kulissene.

IMG_3496En pakke med tofu brukes i denne retten.

IMG_3497Tofuen skjæres i skiver og legges oppå flere lag med kjøkkenpapir. Legg også kjøkkenpapir over tofuen, og legg det hele under press ca. 30 minutter. (Sett en tung gjenstand oppå) . Jeg byttet papiret flere ganger underveis, helt til tofuen til slutt virket tørr. Deretter deles tofuskivene opp i passende biter, og legges i marinaden.

IMG_3494La tofubitene ligge i marinaden ca. 30 minutter. Legg dem så på en smurt bakeplate, og stek på 200 grader i ca 15. minutter. Vend på bitene underveis, og pass på at de ikke svir seg.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: