Røsti med parmesanost og vårløk

IMG_3139Av og til er det enkleste det aller beste.

Røsti – eller potetpannekake som den også kalles -, er en deilig potetrett som er sprøstekt i smør. Røsti serveres ofte med ost på toppen.

Potetforbruket i Norge har gått ned de siste ti årene, og vi forbruker visstnok mindre poteter enn noe annet land i Europa. I stedet spiser vi mer av vanlig hvit ris og pasta. Mye av potetforbruket går med til pommes frittes og potetgull. Det er synd at forbruket av vanlige ubearbeidede poteter har gått ned. Poteter er ikke bare karbohydrater slik budskapet var under lavkarbobølgen. Poteter er også en verdifull matvare med mange gode vitaminer og mineraler. Den har mindre energi enn ris og pasta.

RØSTI MED PARMESANOST OG VÅRLØK
3 ss smør
5 – 6 middels store poteter (skrelt)
3/4 ts tørket timian
2 – 3 ss rødløk, hakket
½ – 1 ts salt salt
Pepper etter smak
1/2 – 1 dl revet parmesanost
2 vårløk

Slik gjør du:

1. Skrell potetene ha de i kokende vann i en kjele. Kok i 6 – 7 minutter. Avkjøl.

2. Riv de deretter på rivjern (den grove siden). Ha massen i en bolle, og bland i hakket rødløk, salt, pepper og timian.

3. Ha i 2 ss smør i en stekepanne (gjerne teflonpanne), og varm det på middels varme til det er gyldenbrunt.

4. Trykk potetmassen sammen til en flat pannekake. La røstien steke på den ene siden i 7 – 8 minutter til den er gyldenbrun (eller litt mer) Følg med så den ikke svir seg, senk eventuelt varmen.

5. Når røstien er brun og fast på den ene siden, legg et lokk over pannen. Snu pannen forsiktig, slik at røstien lander på lokket med den stekte siden opp.

6. Ha 1 ss smør i pannen igjen og la det bli brunt. Flytt røstien forsiktig tilbake i pannen. (Det går greit hvis du bruker en lang flat kniv under røstien når du flytter/skyver den tilbake i pannen.)

7. Stek 7 – 8 minutter til. Sjekk at røstien er helt gjennomstekt før du serverer.

8. Ha røstien over på et fat, eller server fra stekepannen. Del i trekanter. Dryss over revet parmesanost og hakket vårløk ved servering.

IMG_3146Begynn med å skrelle potetene.
IMG_3147Og kok de noen minutter.
IMG_3148Hakk rødløk og vårløk, og riv osten og potetene.IMG_3145Bland alt i en bolle og krydre godt.IMG_3144Brun smøret i pannen.
IMG_3143Press massen sammen i pannen og stek i ca 8 minutter (eller litt mer) på middels/ svak varme. Pass på at det ikke svir. Den skal være godt stekt på undersiden.IMG_3141Legg et lokk oppå pannen.IMG_3142Og snu hele pannen rundt. Brun litt smør i pannen igjen og flytt røstien tilbake. (Bruk en flat kniv under og flytt den forsiktig over). Stek videre i 8 minutter til, eller til den er friskt brun på den andre siden.IMG_3140Dryss over parmesanost og vårløk. Servér gjerne med en frisk salat til.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: