Jeg vil dyrke grønnsaker i god og næringsrik jord

Processed with VSCOcam with f2 preset
De siste dagene har jeg drevet og plantet grønnsaker og urter ute i hagen.

Drømmen er, som alltid, å kunne høste selvdyrkede grønnsaker og urter fra hagen litt ut på sommeren. Men når sant skal sies, så har jeg ikke fullt ut lykkes med grønnsaksdyrkingen i hagen de siste sesongene, og særlig har jeg hatt litt utfordringer med plantingen i plantekassene. Det er noen grønnsakstyper og urter som jeg har lykkes med, men på langt nær alle. Jeg har grublet litt over hva dette kan ha kommet av, for jeg har vannet og luket, og ellers fulgt opp grønnsakshagen stort sett gjennom hele sesongen.

Men når jeg har sett på hagekassene nå de siste dagene, like før jeg skal plante, så ser jeg at jorda som er der fra i fjor er ganske uttørret. Og da har jeg antageligvis årsaken til at grønnsakene ikke har blitt helt vellykket. Det må være jorda som jeg har brukt. Sannsynligvis har jeg brukt jord med et for høyt innslag av torv, slik at grønnsakene rett og slett ikke har fått nok næring. Jeg fyller på ny jord i plantekassene hvert år, men i år skal jeg skal jeg ikke gå i den samme fella som i fjor. I år blir det ordentlig jord, og ikke torvjord, oppi plantekassene.

Egentlig så er jeg kjempekritisk til at det for det meste er torv og ikke jord som selges i norske hagesentre. Og ikke visste jeg at denne torven er en skikkelig klimabombe. Det kan du lese om i denne saken fra Fremtiden i våre hender.

Heretter skal jeg aldri mer kjøpe torv til planting i hagen, men vanlig jord, og det blir nok en kompostbinge i hagen denne sesongen. Jeg er opptatt av å redusere klimautslipp, og jeg vil dyrke grønnsaker i god og næringsrik jord.
Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: