“Koko, koko!” en søndagsmorgen

En skal ikke undervurdere den gamle primstaven. Eller rettere sagt de gamle primstavene, for det var flere av dem.

Rundt 1. mai er det en fugl som er avbildet, og dagen ble mange steder i landet kalt for Gaukemess. Som Valborgsmess som feires dagen før 1. mai, er Gaukemess knyttet til folketroen om hekseferd og heksesabbat. I følge folketroen ble det holdt heksesabbat denne natten, og da måtte en tenne bål for å beskytte mot onde makter. Samtidig ble husene flere steder pyntet med nyutsprunget løv, som en feiring av fruktbarhet og markens grøde.

Men Gaukemess er jo, som navnet tilsier, også knyttet til tiden for gjøkens tilbakekomst om våren.

Og hva tror du som vekket meg i dag morges? “Koko, koko” rett utenfor soveromsvinduet! Beklageligvis fikk jeg ikke sett gjøken, men høre den kunne jeg veldig godt. Hadde jeg fått øye på den, hadde jeg så klart gått ut og tatt et bilde, – eller aller helst satt meg under gjøketreet. Men ingen tvil altså. Gjøken har vendt tilbake fra sydligere breddegrader, og er sikkert nå i full gang med å legge eggene sine i andre fuglers rede!

I følge folketroen er det ikke uviktig fra hvilken retning du hører gjøken gale første gang om våren. Hører man gjøken gale fra sør tidlig om våren, vil det bli et godt kornår, fra nord kommer sykdom og død, fra vest kommer lykke og hell og østgjøk spår lykke i giftemål.

Og hvilken retning jeg hørte den fra først? Det får bli en hemmelighet, men jeg kan røpe så mye at fremtiden ikke ser mørk ut.

Og siden det ikke ble noe bilde av gjøken, byr jeg på noen vårbilder tatt denne helgen i stedet.

Processed with VSCOcam with s2 preset

Processed with VSCOcam with s2 preset

Processed with VSCOcam with s2 preset

PS: Visste du at gjøken i år for første gang har kommet på rødlisten over truede arter? Bestanddelen av gjøk har blitt redusert med 1/3 de siste ti årene.

Det kan du lese mer om her:

Gjøken havner på rødlisten og får status som “nær truet”

IMG_1729

Kilde bildet av gjøk Wikipedia

Kilde info om gjøken: Wikipedia og artikkelen “Dyr i tro og overtro” av Johan Chr. Frøstrup.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: