Fra sportens verden – retro bilder

I noen uker nå har jeg lagt ut bilder fra hverdagslivet på 50-tallet, og av enkelte begivenheter som skjedde i dette ti-året:

Hverdagsliv 50-tall

Glimt 50-tall

I dag er det sport på 50-tallet som er temaet for retro-bildene, nærmere bestemt vintersport.

Den virkelig store vintersportsbegivenheten i ti-året var OL i Oslo i 1952. Dette arrangementet ble på alle måter en suksess, og Hjalmar Andersen, Stein Eriksen, Simon Slåttvik, Arnfinn Bergmann og Hallgeir Brenden ble fokehelter. Bildene nedenfor er ikke fra Oslo-OL, men er tatt på ulike arrangementer i Lillehammer-området.

På 50-tallet var ikke masseidrett utbredt, slik den er det i dag. Det var mye lagidrett, særlig fotball, og vintersport, – men da mest for menn. Ennå hadde ikke kvinnene på bred basis gjort sitt inntog i idretten. Vintersport var veldig populært, og først og fremst dominerte hopp og skøyter. Det var disse grenene som virkelig samlet hordene.
IMG_0141Den fantastiske svevestilen. På 50-tallet hadde idretten en annen verdi enn i dag, og stilfulle hopp ble verdsatt høyt. Det var ikke bare fokus på lengde.

IMG_0140Verden sett fra skihopperens perspektiv.

Fra lysgårdsbakken 1958
Bilde tatt i Lysgårdsbakken i 1958.

IMG_0138Her er det skøyteløp på Sportsen på Lillehammer.

IMG_0144Og her er min mor avbildet sammen med noen av datidens store skøytehelter, – Roald Aas, Nils Aanes og Torstein Seiersten. Hvorfor hun er fotografert med disse prominente personene vites ikke. Kanskje var det et tilfeldig møte? Bildet er datert februar 1959.

IMG_0143Kan dette være et 5-mils renn, mon tro?

Foto: Bj. Mølmen

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Leave a Reply