Fra sportens verden – retro bilder

I noen uker nå har jeg lagt ut bilder fra hverdagslivet på 50-tallet, og av enkelte begivenheter som skjedde i dette ti-året:

Hverdagsliv 50-tall

Glimt 50-tall

I dag er det sport på 50-tallet som er temaet for retro-bildene, nærmere bestemt vintersport.

Den virkelig store vintersportsbegivenheten i ti-året var OL i Oslo i 1952. Dette arrangementet ble på alle måter en suksess, og Hjalmar Andersen, Stein Eriksen, Simon Slåttvik, Arnfinn Bergmann og Hallgeir Brenden ble fokehelter. Bildene nedenfor er ikke fra Oslo-OL, men er tatt på ulike arrangementer i Lillehammer-området.

På 50-tallet var ikke masseidrett utbredt, slik den er det i dag. Det var mye lagidrett, særlig fotball, og vintersport, – men da mest for menn. Ennå hadde ikke kvinnene på bred basis gjort sitt inntog i idretten. Vintersport var veldig populært, og først og fremst dominerte hopp og skøyter. Det var disse grenene som virkelig samlet hordene.
IMG_0141Den fantastiske svevestilen. På 50-tallet hadde idretten en annen verdi enn i dag, og stilfulle hopp ble verdsatt høyt. Det var ikke bare fokus på lengde.

IMG_0140Verden sett fra skihopperens perspektiv.

Fra lysgårdsbakken 1958
Bilde tatt i Lysgårdsbakken i 1958.

IMG_0138Her er det skøyteløp på Sportsen på Lillehammer.

IMG_0144Og her er min mor avbildet sammen med noen av datidens store skøytehelter, – Roald Aas, Nils Aanes og Torstein Seiersten. Hvorfor hun er fotografert med disse prominente personene vites ikke. Kanskje var det et tilfeldig møte? Bildet er datert februar 1959.

IMG_0143Kan dette være et 5-mils renn, mon tro?

Foto: Bj. Mølmen

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: