Om å gi bort klær en ikke trenger

Processed with VSCOcam with s1 presetTenk så mye vi fyller husene våre med, av klær, leker og bøker.

Og av alt mulig annet. De aller fleste av oss har mye mer enn det vi egentlig trenger, og vel så det. Av og til så bør vi ta en kritisk gjennomgang av eget forbruk. Har vi behov for alt det vi har, eller kan vi gi bort noe? Kanskje er det noen som trenger vår overflod mer enn det vi gjør selv?

Og må vi kjøpe alt nytt, eller kan noe kjøpes brukt? Det å arve, overta eller kjøpe bruktgjenstander er fint for miljøet, samtidig som en sparer penger. Det finnes også etter hvert mange velfungerende bruktmarkeder, for eksempel på Finn.no, der massevis av fint bruktutstyr omsettes og mye også gis bort gratis.

Det er vel særlig når det gjelder klær, at de fleste av oss mye mer enn det vi trenger. I Norge har vi et kjempehøyt forbruk av klær. Fra 1990 til 2010 økte importen av klær og sko med 120 %. Dette tilsvarer 53 plagg per person hvert år. Dette forbruket er også ganske uetisk, fordi vi er med på å støtte en industri hvor arbeiderne, også barn, utnyttes av fabrikkeierne og de store merkevarehusene rundt omkring i verden.

Her i huset har Cathinka, yngste datter, tatt en kritisk gjennomgang av eget klesskap. Nå vil hun gi bort sitt overskudd av klær til noen som trenger det mer enn det hun selv gjør. Også jeg har tenkt å gjøre det, – å gå gjennom klesskapet mitt for å se om det er noe som kan gis bort. Jeg vil også forsøke å endre kjøpsvanene mine når det gjelder klær og sko, ved å kjøpe færre plagg, men heller kjøpe en god kvalitet når jeg først kjøper.

Legg inn en kommentar

%d