En rast i løypa – bilder 50-tall

IMG_2916-0Jeg kunne ikke dy meg med å legge ut disse bildene, for de er så tidstypiske og av den grunn litt artige.

På bildene er mine foreldre ute på skitur, og her har de tatt seg en rast i løypa, og sitter og koser seg med en røyk. Min far er galant, og tenner på røyken for damene.

På 50-tallet var det veldig vanlig å røyke. Nesten alle folk røykte. I hvertfall menn. Statistikken viser at hele 70 % av norske menn, og 20 % av kvinnene, røykte. På den tiden var det nesten slik at det ble ansett som uvanlig å ikke røyke.

Dette var lenge før røykelovens tid, og det ble røkt overalt. På skoler og på sykehus, på restauranter, på forelesninger, på trikken og på flyet. Og her altså også ute i skiløypa.

Det å ta seg en røyk mens en drev med idrett og friluftsliv, ble ikke sett på som noe negativt eller uheldig. Det var nesten tvert imot. I reklamekampanjer ble røyking koblet til sport og trening, og det å røyke ble sett på som en naturlig del av et sunt og friskt image.

I våre dager ser man vel knappest folk som sitter ute langs løypene og røyker. Siden 50-tallet har vi fått mye mer kunnskap og bevissthet om helseskadene ved røyking. Nå har også andelen av røykere i befolkningen gått kraftig ned. I 2014 røykte ca. 13 % av befolkningen over 16 år.

Skitur m/Gunn og Knut Simensen

Skitur m/Gunn og Knut Simensen

1 kommentar

  1. Mest til ære for fotografen denne røykingen tror jeg, jeg så aldri at de røykte da vi var små!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: