En næringsrik frokost

Processed with VSCOcam with a1 presetDet skrives så mye om såkalt supermat om dagen. Dette er matvarer som anses som spesielt sunne og helsebringende. Supermaten, enten den kalles spirulina, chiafrø, aloe vera, hvetegress, goji-bær eller noe helt annet, skal visstnok hjelpe mot alt. Den skal få deg frisk, den skal gi kroppen all næring som trengs, og den skal gjøre deg slank.

Ikke noe negativt sagt om supermaten. Den er sikkert vel og bra. Men det er et tankekors at denne maten er så fjernt fra vårt hjemlige kosthold som det er mulig å komme. Den markedsføres veldig aggressivt, og den er utrolig dyr.

Jeg synes det er viktig å tenke på at vi har mye “supermat” i et helt vanlig norsk (og skandinavisk) kosthold også. Vi har en veldig god tilgang på matvarer av høy kvalitet, – full av gode næringsstoffer. Denne maten utgjøres for eksempel av bær, nøtter, spirer, korn, fisk og grønnsaker. I frokostoppskriften som jeg legger ut nedenfor, har jeg forsøkt å inkludere en slik type “supermat”. Også denne anses for å ha en god helseeffekt, men til forskjell fra den andre supermaten, så kan denne kjøpes i en helt vanlig dagligvarebutikk til en helt overkommelig pris.

Oppskriftene finner du nedenfor bildene.

Processed with VSCOcam with a1 preset
Tomatbønner, bacon og kremet eggerøre.

Processed with VSCOcam with a1 preset
Gresk yoghurt med melon, kiwi og solsikkekjerner.

Processed with VSCOcam with a1 preset
Blåbærsmoothie med ingefær.

Grønn smoothie.

Og her følger oppskriftene:

EN NÆRINGSRIK FROKOST

Tomatbønner, bacon og kremet eggerøre.

Mengde bacon og tomatbønner etter ønske.

Kremet eggerøre
Til 4 personer:

4 egg
4 ss vann
1/2 ts salt
1 ss smør (eller litt til)

Tilsett vann og salt til eggene og kjør den litt med stavmikser. Stavmiksingen og saltet gjør røren helt slett, uten tråder. Ha en god porsjon med smør i en rund bolle, og tilsetter eggesmeten. Eggerøren settes over vannbad. Temperaturen i eggemiksen skal ikke komme over 90 grader.
Deretter: Visp og visp. Først skal smøret smelte og emulgere med eggene. Siden skal røren koagulere – den skal bli litt grynete. Og så må du bare vispe og vispe igjen. Det tar ti til tolv minutter å piske røren til den blir en myk og luftig krem med gryn uten at den er stivnet. Om du er flink med varmen, kan du også lage eggerøren i kjele rett på platen, pass på å løfte kjelen vekk så snart du ser at varmen blir for sterk. Vannbad er det beste og konsistensen blir også noe mer majonesaktig på den måten.
Serveres med grovbrød.

Kilde oppskrift eggerøre: Dagens næringsliv. (http://www.dn.no/d2/2013/03/22/fra-harde-klumper-til-perfekt-eggerore)

Gresk yoghurt
Pr person:
Noen spiseskjer gresk yoghurt.
Noen biter kiwi, melon og/eller mango – menge etter ønske.
2 ts solsikkekjerner.
Evt litt honning.

Grønn smoothie
Til 4 personer:
5 dl grønne frukter og grønnsaker, delt opp i biter. Jeg brukte:
1 stilk stangselleri
1/2 eple
1/2 banan
En bit agurk
1 Kiwi
5 klumper frossen spinat

5 dl eplejuice
Litt kokosmelk

Has i en dyp bolle og mikses sammen med en stavmikser. Has i glass.

Blåbærsmoothie med ingefær
Til 4 personer:

3 dl yoghurt naturell
1 dl eplejuice
3 dl frosne blåbær
1 ss revet ingefær
Evt. litt honning.

Bland eplejuice, blåbær og ingefær. Ha i yoghurten. Mikse alt med en stavmikser. Has i glass.

Følgende “supermat” ble brukt i denne frokosten:
Gresk yoghurt
Solsikkekjerner
Honning
Frukt
Grønne grønnsaker
Selleri og spinat
Belgfrukter – bønner
Blåbær
Revet ingefær
Kokosmelk
Egg
Fullkornsbrød

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: