Kunsten å drøye mat

Processed with VSCOcam with s2 presetDet å få ned kjøttforbruket handler ikke bare om å bytte ut kjøttmiddager med vegetarmiddager. Det handler også om å spise mindre mengder med kjøtt når vi først spiser det , – vi må drøye maten.

Kunsten å drøye mat kunne våre formødre alt om. De spedde for eksempel ut kjøttdeig og farse med grønnsaker og belgfrukter, eller de blandet brød eller kavring i kjøttet. Og da kunne relativt små menger med kjøtt rekke til middag til mange.

Det å drøye maten har nok gått litt i glemmeboken i vårt moderne samfunn, men det er absolutt en kunnskap som bør tas frem igjen.
Processed with VSCOcam with s2 presetI denne gamle legendariske kokeboken, Henriette Schønberg Erkens Kokebok 1, fant jeg mange oppskrifter på kjøttmiddager som er drøyet med grønnsaker og belgfrukter. Her er noen av dem, som jeg har tilpasset litt til moderne forhold. Oppskriftene er til ca 6 personer.

Frikadeller(kjøttkaker)
1/2 kg kvernet kjøtt
1/4 kg splitterter (bløtes natten over og kokes møre)
300 g kokte poteter
Pepper og salt
2 dl melk

Mos ertene godt sammen med de kokte potetene. Bland i kjøttdeigen og krydderet. Spe med melken litt etter litt. Dypp en skje i vann, og form kjøttekaker av deigen. Rull i litt mel. Brun i fett eller smør og påspes litt kokende vann, småsurres 10 min. Lag saus og server som vanlige kjøttkaker.

Fleskepannekake med ertemel
150 g fint rugmel
100 g ertemel
50 g hvetemel
4 dl vann
4 dl melk
1 egg
100 g bacon

Melsortene blandes og egg, vann og melk blandes i litt etter litt. Røren må stå og svelle en stund. Bacon skjæres i terninger og sprøstekes. Pannekakene stekes i smør eller fett på den ene side. Strø noen baconterninger over straks du har helt litt røre i pannen. Snu og stek på andre siden. Serveres varme med syltetøy.

Belgfruktkaker
150 gr bønner (Utbløtt og kokt)
150 g gulrøtter, kokte
100 g bacon, i terninger sprøstekt.
50 g løk, hakkes – stekes sammen med baconet.
Pepper og salt
25 g smør
50 g brød
25 g hvetemel eller potetmel
1/2 ts ingefær

Kjør bønner og gulrøtter sammen med en stavmikser til det blir en jevn røre. Bland i resten. Formes til kaker som stekes i smør eller fett. Serveres som vanlige karbonader.

Ellers er disse oppskriftene hentet fra Klikk.no også eksempler på retter der kjøtt er blandet med grønnsaker:

Kål- og kjøttpudding:

Eller denne:

Bestemors ertersuppe.

IMG_2770

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: