Kjøttfri mandag

2015/01/img_2270.jpg
Jeg har bestemt meg for å bli med på konseptet «Kjøttfri mandag», og utover våren vil jeg legge ut flere vegetaroppskrifter her på bloggen.

Visste du at vi i Norge har hatt en kjempehøy økning i kjøttforbruket? Faktisk så har det økt med hele 50 % på 30 år. I 1980 var årlig kjøttforbruk i Norge 55 kilo, mens det i 2010 var økt til 80 kilo per person. Det tilsvarende tallet for India er 3 kilo.

Kjøttproduksjon, og da særlig av storfe, må sies å være en klimaversting. På verdensbasis bidrar husdyrbesetningene i landbruket til høyere utslipp av klimagasser enn hele transportsektoren til sammen, og mye areal som brukes til å dyrke for, kunne i stedet ha vært brukt til å dyrke mat,

Dansk forskning viser at hvis vi spiser 35% mindre kjøtt, og erstatter det med frukt, grønt og fullkorn, vil vi spare klimaet for 26 prosent av matens miljøbelastning. Hvis vi samtidig kjøper lokale varer, kan vi legge på 6 % og dermed minske belastningen med hele 32 prosent. (Kilde her)

Annen forskning viser at dette ikke vil være negativt med tanke på å få dekket behovet for nødvendige næringsstoffer.

Nå trenger en ikke kanskje ikke å gå så drastisk til verks som å redusere kjøttforbruket med 32% med en gang. Men å innføre en kjøttfri dag i uken går vel fint. Og husk at den aller lengste reisen begynner med det første skritt.

Litt senere i dag kommer oppskrift på en kjøttfri middagsrett.

Bildet over er fra en ferie på fjellet i mine unge dager, og det er tatt av min far.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: