Kjøttfri mandag

2015/01/img_2270.jpg
Jeg har bestemt meg for å bli med på konseptet «Kjøttfri mandag», og utover våren vil jeg legge ut flere vegetaroppskrifter her på bloggen.

Visste du at vi i Norge har hatt en kjempehøy økning i kjøttforbruket? Faktisk så har det økt med hele 50 % på 30 år. I 1980 var årlig kjøttforbruk i Norge 55 kilo, mens det i 2010 var økt til 80 kilo per person. Det tilsvarende tallet for India er 3 kilo.

Kjøttproduksjon, og da særlig av storfe, må sies å være en klimaversting. På verdensbasis bidrar husdyrbesetningene i landbruket til høyere utslipp av klimagasser enn hele transportsektoren til sammen, og mye areal som brukes til å dyrke for, kunne i stedet ha vært brukt til å dyrke mat,

Dansk forskning viser at hvis vi spiser 35% mindre kjøtt, og erstatter det med frukt, grønt og fullkorn, vil vi spare klimaet for 26 prosent av matens miljøbelastning. Hvis vi samtidig kjøper lokale varer, kan vi legge på 6 % og dermed minske belastningen med hele 32 prosent. (Kilde her)

Annen forskning viser at dette ikke vil være negativt med tanke på å få dekket behovet for nødvendige næringsstoffer.

Nå trenger en ikke kanskje ikke å gå så drastisk til verks som å redusere kjøttforbruket med 32% med en gang. Men å innføre en kjøttfri dag i uken går vel fint. Og husk at den aller lengste reisen begynner med det første skritt.

Litt senere i dag kommer oppskrift på en kjøttfri middagsrett.

Bildet over er fra en ferie på fjellet i mine unge dager, og det er tatt av min far.

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Legg inn en kommentar