Så sant, så sant

“Ikke la søndagen bli tatt fra deg. Hvis din sjel mangler søndag, blir den foreldreløs.”

Sitatet er fra Albert Schweitzer (1875 – 1965), en tysk lege, protestantisk teolog, orgelkunstner, musikkforsker og filosof.

Så sant, så sant. Jeg er absolutt enig med Schweitzer, og her kommer mitt lille bidrag i debatten om søndagsåpne butikker. Jeg kan ikke skjønne de som mener at butikkene skal være åpne på søndagene. Akkurat som om ikke verden er kommersiell nok som den er, om vi ikke skulle legge inn enda en dag til shopping i uka. Av hensynet til klima og bærekraft bør det absolutt være et omforent mål å få ned forbruket. Jeg mener at vi allerede nå har en stor frihet til å handle når vi vil, og hvor vi vil. Vi trenger ikke enda en dag med åpne butikker. Dessuten trenger de ansatte i varehandelen søndager også.

Men viktigst for meg er som sagt å begrense forbruksveksten. Verden konsumerer mye mer enn det kloden klarer å produsere, og i fjor brukte vi visstnok ressurser tilsvarende halvannen planet. Så hvorfor skal vi da endre samfunnsbetingelsene slik at vi konsumerer enda mer?

Jeg tror det er bra i vårt samfunn å ha en dag uten krav og forpliktelser, en dag for hvile og rekreasjon. En dag uten de verdier som følger med kjøp og salg. Min sjel trenger ihvertfall en søndag, og her er noen av grunnene til det:):
2015/01/img_2248.jpgEn dag for å ha tid og rom til å gjøre akkurat det en har lyst til å gjøre. Tid til å bake horn til frokost, for eksempel.

2015/01/img_2253.jpgSøndagen er en fantastisk dag for rekreasjon, og for nærhet til naturen. En fin dag for samvær med familien.

2015/01/img_2251.jpgEn dag for avkobling og meditasjon.

2015/01/img_2252.jpgSøndagene er dagene med god tid (stort sett:)). God tid til å lese, til å drikke kaffe, eller til å strikke. Eller til å gjøre noe annet du heller vil gjøre.

2015/01/img_2250.jpgSøndagene er dagene for å sove lenge, eller for å stå opp tidlig sammen med sine små morgenfugler. Søndag er også dagen for en supergod frokost.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: