Julelunch

Noe av det som er hyggeligst med jula er de sosiale sammenkomstene og samværet med familie og venner .
I jula har jeg hatt flere slike sammenkomster, og en av dem var en god gammeldags julelunch for familien.

Men det var utfordrende å planlegge maten. Hva skulle jeg lage? Skulle jeg by på en tradisjonell julelunch, eller skulle jeg gå for en litt mer modernisert variant? Skulle jeg lage en stor lunch, eller en liten lunch?

Jeg hadde god nytte av disse sidene fra Matprat, som har tips både til små og store julefrokoster/luncher:

Tid for julefrokost

Det ble til at jeg gikk for en tradisjonell variant som jeg satte frem på kjøkkenbenken som en buffet.

Nedenfor noen tips til hva som passer å sette på bordet på en slik julelunch eller julefrokost:

2014/12/img_1778.jpg
Kjøtt
Kald ribbe og medisterkaker. Sett gjerne frem litt rødkål, svisker og sennep. Lefse eller varme kokte poteter og saus passer godt til.

Ferdigkjøpt sylte i skiver. F eks. med sennep, lefse og rødbeter.

Kokt skinke ferdigkjøpt, servert med waldorfsalat.Til denne julelunchen laget jeg walforfsalaten selv, men gode varianter finnes også ferdigkjøpt. Waldorfsalat passer også godt til ribben og medisterkakene.

Leverpostei. Jeg jukset litt med to bokser ferdigkjøp leverpostei fra Gilde. (En med ovnsbakt Go og mager, og en med ovnsbakt baconleverpostei). Jeg rørte disse sammen med 1 – 2 ss fløte, 1 – 2 ss hakket rødløk og litt kvernet bacon. Denne blandingen hadde jeg så over i en ildfast form, og satte den i ovnen til den var lun/ varm. Drysset sprøstekt bacon over. Denne blandingen blir ikke så fast som annen leverpostei, men smaker kjempegodt. Sett gjerne frem litt rødbeter til leverposteien.(evt sylteagurker)

Jeg satte ikke frem spekemat eller roastbiff på julelunchen denne gang. Hvis en har dette ville jeg ha servert litt potetsalat til.

Fisk
Her satte jeg frem tomatsild og sursild. (ellers smaker jo andre typer sild også godt på et julebord, karrisild og kryddersild for eksempel) Her er det viktig å sette frem godt brød og godt smør. Silden jeg serverte var hjemmelaget, men det finnes også utmerkede varianter ferdiglaget.

Jeg laget et fat med røkelaks og eggerøre.

Fylte halve egg med reker. Jeg tok seks store hardkokte egg, delte og tok ut plommene. Blandet de med salt og sort pepper, 2 spiseskje(er) majones, 1 teskje(er) gul sennep og creme fraish. La røren tilbake i eggene, og drysset over reker.

Ellers er jo rakafisk en klassiker på en julelunch. Jeg serverte ikke rakafisk denne gangen, men hvis en har det, bør den severes med rødløk eller purre, rømme, lefse og varme poteter.

Ost
Her satte jeg frem camenbert, blue castello, edamerost, Philadelphiaost og brunost. Jeg serverte også multer til, lunet og lett sukret. Ellers hadde jeg mandarinbåter, druer, paprika, ferdigkjøpt marmelade til ost (chili), som tilbehør til osten. Noen enkle kjeks ( ritz eller små rugkjeks), er det også OK å sette frem.Tips: Sett også frem noen av julens pepperkaker (uten melisglasur). De smaker veldig godt til blåmuggost!

Brød
Jeg bakte nøttebrød, og lyse rundstykker, og satte frem ferdigkjøpt lefse. Godt smør til.

Drikke
Vann, farris, lettøl, øl.
2015/01/img_1926-1.jpg
Kaker, kaffe/te og dessert.
Til desserten etterpå serverte jeg julekaker og fruktsalat med is. Et tips er å sette frem litt frukt også, hvis det er noen som bare vil ha det.2014/12/img_1783.jpg

Legg inn en kommentar

%d