Om mat og romantikk

Teksten nedenfor er skrevet som en oppgave på kurs i Featurejournalistikk våren 2014 – tema petit.

IMG_0838.JPGOm mat og romantikk

Kan vi kvinner ha glemt at maten har en romantisk side, og har vi glemt at veien til mannens hjerte går gjennom maten?

Jeg bare spør.

Saken er den at jeg for et par uker siden befant meg på et heller kjedelig hotellrom i Stockholm uten annet å ta meg til enn å ta en titt hotellrommets slunke bokhylle. Og der, midt mellom mørke bokrygger, lyser en knall rosa bok mot meg.

En bok om mat og romantikk. “The romance of food”. Forfatter: Barbara Cartland.

Bildet på forsiden av boka kan få en hvilken som helst middag med rødvin og stearinlys til å blekne. Barbaras romantiske bord har rosa duk, og er pyntet med en figur av Cupido, kjærlighetsguden, og med figurer av nymfene. Sammen danser de rundt en tallerken med et hvitt hjerte av marengs, dandert med rosa marsipanroser. Rundt om på bordet ligger trompetlignede blomster spredt ut i et sirlig mønster.

Og jeg forstår raskt at det her er snakk om middager på et helt annet enn nivå enn en vanlig norsk valentinmiddag.

Kan vi kvinner rett og slett ha undervurdert effekten av marengshjerter og rosa marsipanroser på en manns hjerte?

Er Barbara inne på noe?

Hvem andre enn Barbara kan være kvalifisert til å mene noe om mat og romantikk? I løpet av sitt 99-årige liv skrev Dame Barbara Cartland over 700 såkalte dameromaner. Romantiske fortellinger om kjekke menn og vakre heltinner. Bøker fulle av intriger, men alltid med en lykkelig slutt. Mange av bøkene har med ordet “love” – kjærlighet – i tittelen. I tillegg til dameromanene utga Barbara Cartland romantiske kokebøker, helsebøker, og til og med et album med kjærlighetssanger.

Er det noen som må kunne si noe matens romantiske side, og kanskje også noe om veien til mannens hjerte, så må det være Barbara.

Veien til mannens hjerte går uten tvil gjennom maten. I hvert fall hvis vi skal tro Barbara Cartland.

Bare ta et så enkelt måltid som frokosten. Med mindre kvinnen i huset er syk, så bør hun stå på opp om morgenen og lage frokost til mannen før han går på jobb. Litt frokostservering er å regne som det reneste afrodiket på et hvert forhold, mener Barbara.

Og hva gjelder romantiske middager. Hovedretten må for all del ikke velges tilfeldig. Hvis du velger lam som hovedrett for eksempel, så er det et godt signal om at du gjerne vil bli båret som et lam i din elskedes armer. Og hvis du velger kylling, da må du for all del ikke glemme ønskebenet. For leder du tankene hen på ønskebenet, leder du også tankene hen på et bryllup ganske snart.

Anretningen av maten betyr alt.

Forretten for eksempel. Den bør anrettes slik at den får mannen til å komme på tanken av et kyss; den kan enten anrettes som en blomst eller som noe annet inviterende. Og matens farger ikke å forglemme. La oss si at du velger noe rosa til måltidet. Rosa saus eller rosa fisk. Det vil passe bra når dine kinn blir rosa og han sier” Jeg elsker deg”. Og skalldyrsrettene ikke minst. De må anrettes slik at man begynner å tenke på havets dyp, – ved å servere dem i en kurv av uthulet melon for eksempel.

For som havet er dypt, er også kjærligheten dyp.

I boka kan du velge i et vell av oppskrifter med romantiske tilsnitt. Fra villand med kirsebær, til kylling med oransje overraskelse, og til desserten “true love” – sann kjærlighet .

Eller hva med å velge den legendariske retten “Coq au vin” – hane i vin. Den er en av de første retter franske piker må lære seg å lage hvis hun skal gjøre inntrykk på sin vakre ektemann, sier Barbara. For franske menn er spesielle, og uansett hvor pen piken er, så må hun gjennom maten både kunne appellere til mannens øyne og til hans mage.

Borddekkingen rundt et romantisk måltid må for all del ikke undervurderes. Hvis du pynter bordet med spanske dukker av typen Flamencodansere, henføres tankene raskt i retning av en dans etter maten. Og kitsch-figurer har et ikke ubetydelig potensial hva gjelder å sette fart på romantiske måltider. Små figurer av typen Afrodite, Cupido, eller konkylier. Serveringsboller av rosa kvarts-krystall, og små statuer av staute menn. Slik borddekking gjør seg virkelig, og er selve prikken over i-en skal det bli fart på en romantisk middag.

Ler du litt av dette, og mener du at Barbaras råd bare er tull i vår likestillingsorienterte tid?

Og mener du at også veien til kvinnens hjerte, og ikke bare til mannens, går gjennom maten?

Du har nok rett.

Men ikke glem at mat kan ha en magisk kraft.

Bare prøv Barbaras råd – sleng en dash honning opp i måltidet neste gang du skal kurtisere din kjære. For honning er selve kjærlighetsmaten, og bruker du den vil du raskt se at din kjære kommer på tanken av kjærlighetens sødme.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: