Kjøtt i mørke

IMG_0789.JPGOppskrift på en god gammel tradisjonsrik rett på bloggen i dag. Kjøtt i mørke, eller sosekjøtt som den også kalles, var en veldig vanlig søndagsrett i gamle dager, på 50- og 60 – tallet. Nå er retten kanskje i ferd med å gå litt i glemmeboken, men den bør absolutt frem fra glemselen igjen, for dette er en kjempegod gryterett. Retten skal koke ganske lenge. Det brunede kjøttet og løken skal småkoke til det er blitt godt og mørt. Deretter siles kraften, og den brukes som basis for den brune sausen. Kjøttet og løken legges tilbake i sausen. Resultatet blir en god smaksrik gryterett.

KJØTT I MØRKE
1 kg storfe uten ben. (Bog eller høyrygg)
1 – 2 ss smør til steking
Salt og pepper
1 gul løk, skåret i skiver
1 laurbærblad

9 dl vann

Til sausen
4 ss smør
5 ss hvetemel
9 dl kokekraft
1/2 – 1 ts salt
1/2 ts pepper

1. Del kjøttet i litt store terninger
Skjær løken i skiver.

2. Brun kjøttet 2-3 minutter på hver side til det er brunt. La løken frese med kjøttet, rør om så den ikke svir seg. Krydre.

3. Kjøtt og løk legges i en kasserolle, vannet tilsettes sammen med laurbærbladet. Senk temperaturen og la det trekke til det er godt og mørt. Dette tar ca.1 time.

4. Ta ut kjøttet og sil kraften

5. Brun smør, tilsett hvetemel og la dette bli nøttebrunt. Tilsett kraften, litt etter litt for å unngå klumper. Tilsett evt. litt mer vann ved behov. Tilsett evt også noen dråper sukkerkulør hvis du vil ha retten brunere.

Se bildet nedenfor.

6. La sausen koke litt under omrøring. Smak til med salt og pepper. Tilsett så kjøttet og løken igjen og la retten trekke i 5 minutter.

7. Server med kokte grønnsaker f eks gulrot, rosenkål og kokte poteter og nyrørte tyttebær.

Oppskriften er beregnet på 4 personer

Tips: Kjøtt av vilt og lam kan også brukes. Potetstappe kan erstatte potetene.

IMG_0796.JPG
IMG_0787.JPG

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: