Pingvinene i Akvariet

Sjekk disse søte pingvinene som holder til i Akvariet i Bergen! Pingviner er en morsom og litt merkelig art, og jeg tror nok at disse må være hovedattraksjonen for små og store som besøker Akvariet. Under bildene kan du lese noen facts om pingvinarten:IMG_0726.JPGPingviner, fugleorden med 17 arter på den sørlige halvkule, mange omkring selve Antarktis. Omfatter kun én familie, pingvinfamilien, Spheniscidae. Den eneste fugleorden som har brystkam i skjelettet, men likevel ikke kan bruke vingene til å fly med.

IMG_0728.JPGPingvinene bruker vingene som effektive svømmeredskaper. Bena brukes til styring under vann.

IMG_0730.JPGPå tross av at pingvinene er tilpasset et liv i havet så må de på land når de skal legge egg og fostre opp kyllinger. I den harde polarvinteren, med snøstormer og temperaturer ned til 60 minusgrader, ruger hannen ut egget som hunnen har overlatt til ham. Pingviner er kjent som trofaste kjærester der ett par kan leve sammen hele livet. Dette stemmer for noen arter, men ikke for alle.

IMG_0720.JPGDet er mange som tror at pingviner og isbjørner lever side om side, men det gjør de ikke. De lever på hver sin kant av jorden, og vil aldri få sjansen til å møtes. Isbjørnene finnes kun på den nordlige del av jordkloden, mens pingvinene lever på den sørlige del, mange omkring selve Antarktis.

IMG_0729.JPGPingvinene kan oppnå en undervannshastighet på 30–40 km/h, og kan være under vann i inntil ca. 18 min. Den største arten kan dykke ned til 265 m.

IMG_0731.JPGHalvparten av verdens pingvinarter er klassifisert som “sterkt truet” eller “sårbar” av IUCN rødliste (se nedenfor), noe som betyr at mange av pingvinene går en usikker fremtid i møte.

Pingviner er sårbare fordi de krever helt spesielle forhold for å overleve, og små endringer i disse forholdene vil ofte gi store ringvirkninger.

IMG_0727.JPG
Verdens pingvinarter:
Klippehopperpingvin (Eudyptes chrysocome)- Sårbar
Skogpingvin (Eudyptes pachyrhynchus) – Sårbar
Snarespingvin (Eudyptes robustus) – Sårbar
Hornpingvin (Eudyptes sclateri) – Sterkt truet
Gulltoppingvin (Eudyptes chrysolophus) – Sårbar
Hvitkinnpingvin (Eudyptes schlegeli) – Sårbar
Magellanpingvin (Spheniscus magellanicus) – Nær truet
Humboldtpingvin (Spheniscus humboldti) – Sårbar
Galapagospingvin (Spheniscus mendiculus) – Sterkt truet
Kappingvin (Spheniscus demersus) – Sterkt truet
Adeliepingvin (Pygoscelis adeliae) – Livskraftig
Ringpingvin (Pygoscelis Antarcticus) – Livskraftig
Bøylepingvin (Pygoscelis papua) – Nær truet
Keiserpingvin (Aptenodytes forsteri) – Livskraftig
Kongepingvin (Aptenodytes patagonicus) – Livskraftig
Guløyepingvin (Megadyptes antipodes) – Sterkt truet
Dvergpingvin (Eudyptula minor) – Livskraftig

Kilde info: Akvariet i Bergen.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: