Empanadas

IMG_0299.JPGHer om dagen kom eldstedatter Anine en snartur hjemom fra sine studier, og da hadde jeg lyst til å finne på noe godt til middag. Ofte blir det til at jeg lager pizza, eller enchiladas, men denne gangen ble det en ny variant. Valget falt Empanadas, en søramerikansk matrett med kjøtt, løk m.m. innbakt i deig av hvete eller mais. Ordet Empanadas kommer fra spansk “empanar” “innbake”.

Denne matretten ligner på piroger, og på innbakt pizza, men jeg tror ikke den er helt lik. Deigen og fyllet er annerledes, og disse bakes mindre.
Disse laget jeg med to forskjellige fyll, og med to sauser som dipp. Og bare for å ha nevnt det, det er ikke så vanskelig å lage disse som det kanskje kan virke som. Deigen er god å arbeide med; lett å kjevle ut og forme. Her følger oppskriftene:

EMPANADAS
4 – 5 personer

Deig:
10 dl hvetemel, ca
100 g margarin eller smør
4 dl lunket vann
1 ts salt

Fyll med kjøttdeig
300 g g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 stor løk, finhakket
1 ss olje
1/2 ts salt
1/2 ts tørket oregano eller 2-3 ss frisk hakket oregano
grovmalt pepper
1/2 paprika grovhakket
Litt chilipulver
Ca 1 dl hakket tomat fra boks.

Stek kjøttdeigen i oljen, og la løk og paprika frese med. Bland inn krydderet, og smak til kjøttrøren så den blir passe salt og sterk. Ta i litt hakkede tomater, men ikke så mye. Massen skal være fast. Variant: Ha i tillegg 1-2 kokte egg, opphakket og et par ss rosiner i røren. Da kan du droppe tomatene.

Fyll med sopp og bacon
4 – 5 skiver bacon
100-150 g sopp, opphakket
Frossen spinat ca 2 dl
1 ss olje.
1 liten løk, grovhakket
1/2 ts salt
1/2 ts tørket oregano eller 2-3 frisk
grovmalt pepper
Baconet deles i småbiter, og sprøstekes. Legges til side. Stek løk og sopp i oljen. Tilsett det stekte baconet, og ha i spinaten. La det surre litt, og ha i krydderet. Smak til så det fyllet er passe salt og sterkt.

Kjøttfyllene avkjøles før det fylles i.

SLIK GJØR DU:
IMG_0301.JPG

Lag deigen. Smuldre smøret i melet. Blant inn lunket vann og salt. Kna så det blir en myk og smidig deig. Del opp deigen i 12 deler og kjevle hver til en rund leiv 1- 2 cm tykkelse og 18 cm i diameter. Legg på kjøttfyll på den ene halvdelen, brettdeigen som en halvmåne, pensle kantene med litt vann, klem sammen med fingertuppene eller en gaffel. Legg empanadasene på et stekebrett og pensle med egg. Serveres med salat, litt oppskåret lime og to gode dipper. Tomatdipp og avocadodipp.

Stekes midt i varm stekeovn, 225 grader til de er friskt brune. Ca 15 – 20 minutter.

Tomatsaus som dipp:
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 boks a 400 gram tomater
1/2 ts salt
Litt nykvernet pepper
Ca 1 ts sukker
1 laurbærblad
1 ss tomatpure
1-2 ts tørket basilikum
Finhakk hvitløken. Ha olivenolje i en kjele, og fres hvitløk og basilikum max et minutt. Slå over tomatene. Ha i salt, pepper, sukker, tomatpure og laurbærblad. La sausen putre på svak varme i ca 15 minutter. Ta opp laurbærbladet. Avkjøl noe.

Avocadodipp:
2 modne avocado
2 båter hvitløk, presset
4- 5 ss lettrømme
1 ss sitronsaft
salt, pepper
Mos avocadoen med en gaffel. Blant i hvitløk, lettrømme og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

IMG_0300.JPG

Leave a Reply