Om å sende postkort hjem

20140710-230808-83288479.jpg
For noen år tilbake var det ganske vanlig å sende postkort hjem til familie og venner når en var på ferie. Da var det å gå i souvenirkiosken, velge ut et assortert utvalg av postkort fra det stedet en besøkte, kjøpe frimerker og så sette seg ned og skrive noen velvalgte ord. Om ferielivets gjøren og laden. Så var det å fly rundt å lete etter en postkasse; – de var ofte vanskelig å finne. Men tilslutt kunne endelig postkortene begynne på sin ferd til mottakeren. Det gjorde ikke noe om postkortene kom frem etter at du selv var kommet hjem – slik de ofte gjorde. Det viktigste var tanken; å sende en hilsen hjem til familie og venner fra ferien.

Nå for tiden er det ikke så mange som sender postkort hjem fra ferien (tror jeg), selv om det sikkert er noen som gjør det enda også. I hvertfall er det en stund siden jeg selv fikk slike postkort i postkassen. Nå er det mer vanlig å sende tekstmeldinger, bildemeldinger, eller å oppdatere løpende fra ferielivet på sosiale medier som Facebook og Instagram.

Akkurat her synes jeg det er noe som har gått tapt ved digitaliseringen. Det var i grunnen veldig hyggelig å få postkort med feriehilsner i postkassa, – postkortene var artige i sin natur, med sine kortfattede rapporter fra de ferierende. Og postkortene var ofte veldig fine, med flotte bilder fra de ulike steder. Andre kort igjen, var noe mer humoristiske.

Digitaliseringen generelt, og på bildeområdet, har gitt oss veldig mye. Nå kan vi vel nesten ikke tenke oss en verden uten utstrakt bildedeling og kommunikasjon i sosiale medier. Hva angjelder ferien, nå kan vi legge ut, eller sende, så mange bilder vi vil, til hvem som helst, når og så ofte vi ønsker det. Og det er virkelig artig å følge med på de bilder som legges ut, og det er fint at bilder og feriehilsner deles. (Og det er morsomt å legge ut bilder også:). Men feriebilder, som andre bilder på sosiale medier, kan gi et noe unyansert inntrykk. Feriebilder deles av og til også litt ukritisk, slik at bildedelingen har gitt en ny type sårbarhet som vi ikke hadde før med de gamle postkortene.

Og der hilsener i sosiale medier når de mange, var nok de gamle postkortene litt mer personlig rettet i sin form.

Klikk på denne linken for å se Nasjonalbibliotekets samling av gamle stedskort fra Normanns kunstforlag. (Trykk på det enkelte postkort for å se det i stor størrelse)

Kilde bilde fra Tvedestand: Nasjonalbiblioteket.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: