Maria nøkleblom – den første

20140511-164613.jpg
Denne nydelige planten – Maria Nøkleblom (lokalt også kallt Maria Nøklebånd) blomstrer i hagen min nå om dagen.

Den første
Den er også en blomst jeg er veldig glad i, siden blomsten er en av de første som blomstrer i hagen om våren. Planten var også den aller første jeg kjøpte, da jeg uten noe som helst hagekunnskap gikk i gang med å anlegge en hage for noen år siden. Interessant nok betyr også det latinske navnet – Primula veris – den første.

Marias nøkler
På norsk har blomsten altså fått det nydelige navnet Maria Nøkleblom – kanskje siden blomsterklasen er litt lik på middelalderens nøkler. Blomsten er oppkallt etter Jomfru Maria, – som så mange andre blomster -, f. eks Marikåpe eller Maria Gullsko.

20140514-194806.jpg
Et gammelt sagn forteller at jomfru Maria en gang mistet nøkkelen til himmelporten ned på jorden. Der nøkkelen landet vokste det opp en vakker plante som skulle vise hvor hun kunne finne den igjen. Et annet sagn forteller at det var St. Peter som mistet nøkkelen, men i begge sagnene er det Maria nøkleblom som vokser opp! Tilknytningen til St. Peter finner du også i navnene St. Peters nycklar (Sverige), St. Peders urt (Danmark), Petersschlussel (Tyskland)

Linne’ skrev i 1755:
Gullviva (sv. navn) blomstrer fra svalens ankomst til granens blomstring. Roten har en behagelig anislignende lukt. Blomsten brukes til vinlegging, samt til farging av brennevin og snus. Urten brukes av engelskmennene til salat, og hos oss til laging av bakverk”

I Norge finnes Maria Nøkleblom for det meste i sørøstlandet. Den er knyttet til kulturlandskapet, og trolig i tilbakegang.

20140511-164623.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: