Vakre hvitveis

20140511-164741.jpg
Fortsatt blomstrer det vakre hvitveis i skogen utenfor huset her jeg bor. Hvitveisen står nesten som hvite tepper i skogbunnen, og i dag da det var sol, strakk hele teppet seg mot sola. Hvitveisen har blomstret en god stund allerede, og blomstene er blitt store og lange.

Litt om hvitveisen:
Et annet navn på hvitveis er kvitsymre. Ordet symre er meget gammelt, og er avledet fra ordet sumar som nok henger sammen med at blomstringen av hvitveis varslet om at sommeren var kommet.
Noen planter har i folketradisjonen vært merkeplanter, og hvitveis er en av dem. Når hvitveisen blomstret kunne sauer og geiter slippes ut på beite. Dialektnavn som sausymre og geitsymre vitner om dette. Hvitveisen er for øvrig en giftig plante, og bør behandles med litt forsiktighet.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: