Tapas på menyen i venninneklubben

20140426-143755.jpg

I går var det min tur til å ha vennineklubben på besøk, og denne gangen fant jeg ut at jeg ville servere hjemmelagede tapas til klubben. Utfordringen med å servere tapas synes jeg , er at det er litt vanskelig å finne ut hvilke man skal velge. Det er jo så mange spennede oppskrifter som man kan finne på nettet. Også er det litt vanskelig å vite hvor mye man skal beregne. Jeg synes utvalget som jeg fant frem til i går fungerte bra; med noen kalde og noen varme tapas. Mengdeberegningen fungerte også bra, og tapasene var heller ikke spesielt tidkrevende å lage. Og det virket som om gjestene likte maten godt:)

Jeg la opp serveringen slik at jeg først serverte kalde tapas. Og litt senere uti måltidet satte jeg frem skåler med de varme tapasene . Her er tapasserveringen denne kvelden:

Kalde tapasretter:
Brød
Aioli (ferdigkjøpt)
Serranoskinke
Manchego ost ( hard saueost)
Oliven, fetaost, hvitløkbåter, marinerte grønsaker ( i olje – fås kjøpt i små bokser)
Plommetomater
Se bildet nedenfor.

Varme tapasretter
Poteter, store terninger i tomatsaus
Spicy kjøttboller i tomatsaus
Kylling satay (ikke på spidd)
Scampi
Grillet paprika og aromasopp

20140426-143828.jpg
Her følger oppskriftene/ fremgangsmåte på de varme tapasrettene – beregnet til fire personer:

Poteter i tomatsaus:
6 store poteter, skrelt og i terninger
1/2 dl olje
1/2 ts paprikakakrydder
eller grillkrydder
Salt og pepper

Grillet paprika og sopp:
3 store paprika av varierende farge
16 aromasopp

Jeg stekte poteter og grønsakene samtidig i ovnen. Og marinerte dem først; la dem i en bolle, hadde over olje og paprikablandingen, og blandet godt. Deretter la jeg dem over i en form og stekte dem på 180 grader i 20 – 25 minutter. Etter at dette var ferdig, tok jeg de grillede grønsakene over på et lite serveringsfat, og potetterningene tok jeg over i en kjele med tomatsaus der de fikk koke litt videre.

Tomatsaus:
Jeg laget dobbelt porsjon av tomatsausen, og fordelte den på to kjeler når den var ferdig; i den ene kjelen puttet jeg potetterningene, i den andre – spicy kjøttboller (se nedenfor)

2 bokser hermetisk tomat(økologisk)
0,5 dl olivenolje
4 fedd presset hvitløk
1 ts havsalt
1 ss oregano
Et lite dryss hot chilipepper hvis du har
1/2 ss eddik
2 ts sukker, eller litt mer

Ha olivenolje i gryten og varm opp. Ha i oregano, og la krydderet surre i den varme oljen litt. Ha deretter i hvitløken. Hvitløken skal bare blankes; den skal ikke bli brun. Med en gang den får et snev at lysebrunt, skal tomatene oppi. Ha i resten av ingrediensene. La sausen koke uten lokk i 10 minutter. Det er viktig at du smaker til sausen, slik at den ikke blir for lite krydret eller for syrlig.

20140426-143816.jpg

Spicy kjøttboller
250 g kjøttdeig
2 – 3 ss brødrasp,(gratineringsmel) – kan sløyfes
2 hvitløksfedd, revet
1/2 chilli – ta ut frøene og del i småbiter
1 ts paprikapulver
Hakket persille ( kan sløyfes)
Salt og pepper
1/2 egg

Bland sammen og rør godt. Ha olivenolje i en panne. Form små kjøttboller med en skje og brun dem. Deretter oppi kjelen med tomatsausen og la de koke litt.

Kylling satay
2 stk kyllingfilet, skjæres i litt store biter

Saus:
0,5 til 1 dl peanøttsmør
1 ss sitronsaft
1 – 2 ss honning
2 ss soyasaus
1/2 ts spisskummen
1/2 ts malt koriander.

Bland alt godt sammen i en bolle, og ha deretter i kyllingbitene. Stekes på 200 grader i 20 – 25 minutter.

Scampi
Beregn ca 6 scampi pr person. Ta de ut at fryseren ca en time før servering og la dem tine på kjøkkenbenken. Hakk litt chili (ca 1 -2 ss, 1 ss olje og 1-2 ss sitron. Legg scampiene litt denne marinaden før de stekes. Varm 2-3 ss olivenolje i pannen og stek scampiene ca et minutt på hver side. Legges på serveringsfat.

Tips til å holde varmrettene varme:Jeg varmet grønsaker, og kyllinsatay i microbølgeovnen like før servering. De andre varme rettene sto på platen og småkokte mens de kalde tapasene ble servert. Scampiene stekte jeg like før måltidet startet, og holdt de varme på pannen.

Tips til vin: Vinmonopolet anbefalte vinen Marques de Nombrevilla 2013 til denne tapasmenyen.

Tips til kake til kaffen etterpå: Jeg serverte kokosbunn, med krem/vaniljekrem og pyntet med bær og hermetiske pærer etterpå. Legger ut denne oppskriften senere en dag.

20140426-143729.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: