Kjøkkenhage i plantekasser

20140310-221737.jpg
Som jeg nevnte i går, så har jeg så smått begynt å planlegge sesongen i hagen. Selv om det er en stund til hagesesongen begynner, er det greit å ha planlagt litt…. Kjøkkenhagen blir nok stort sett som jeg har hatt den tidligere år. For noen år tilbake laget jeg nemlig plantekasser av pallekarmer og etablerte en kjøkkenhage, og blogginnlegget som forteller om dette finner du her.. Her er noen tips ifm å lage en kjøkkenhage av pallekarmer:

– Pallekarmene kjøpte jeg på Maxbo, og beiset dem med en passende farge. I bunnen la jeg ugressduk. Ugressduken hindrer ugress i å komme opp, mens vannet slipper gjennom.

– Pallekarmene ble plassert på en solrik plass i hagen. Tilsammen har jeg 4 plantekasser; laget av 8 pallekarmer.

– Jeg har ikke lagt noen grusganger mellom, og må dermed bruke litt tid på å klippe gress mellom karmene hver sommer.

Her er noen erfaringer fra dyrkingen i kjøkkenhagen de to årene jeg har hatt dem:

– Sats på god jord. Og her lønner det seg ikke å kjøpe en billig jord, eller bruke leirjord. Kjøp god plantejord, og gjødsle godt i tillegg, f eks med kugjødselkompost. Utfra størrelsen på plantekassen er det lett å beregne hvor mye jord man trenger. Til hver pallekarm i kjøkkenhagen min, tror jeg at jeg brukte ca 3 sekker med jord.

– Her jeg bor går det fint å så etter 17. mai. Vanligvis er det mulig med to såinger i løpet av sesongen.

– Jeg er ikke så god på grønsaksdyrking, men har sådd følgene med godt resultat:
– Reddik
– Dill
– Salat
– Jordbær
– Tomat
– Poteter
– Purre
– sqash
– sukkererter

Ett år sådde jeg massevis av sommerblomster i en av plantekassene, blant annet blomkarse og ringblomster.

– I av kassene har jeg hatt urter, mange av dem kjøpte jeg på rot på Plantasjen, dvs ikke sådd. Urter jeg brukte i kassen var:
– timian
– isop
– persille
– mynte
– gressløk
– oregano
– kattemynte
– lavendel

– En feil jeg gjorde første året var at jeg puttet litt for mye oppi kassene. God avstand er viktig. Det er også med plantepinner og annet som støtter opp høytvoksende planter.

– Plantekassene trenger MYE vann hele sommeren igjennom. Det er er god ide å få hjelp til vanning hvis du skal dra på ferie:).

20140310-221714.jpg

20140310-221749.jpg

20140310-221800.jpg

20140310-221814.jpg

20140310-221836.jpg

20140310-221858.jpg

20140310-221915.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: