Boeuf bourguignon

20140104-231142.jpg
Her kommer oppskrift på en klassisk fransk kjøttgryte – Boeuf bourguignon. Boeuf bourguignon er en kraftig vinkokt gryterett, og er opprinnelig fransk husmannkost fra regionen Bourgogne. Gryteretten er veldig fin å servere som gjestemat, til klubben, eller som søndagsmiddag – kanskje særlig i vinterhalvåret:).

BOEUF BOURGUIGNON
Ca 6 personer

Ca 1 til 1,5 kg høyrygg uten ben
100 g røkt bacon
2 ss smør eller margarin
Ca 6 dl rødvin ( eller vann+buljongterning)
2 laurbærblad
2 gulrøtter
1 stor gul løk
1 stor purreløk
1 liten bit sellerirot (eller persillerot) ( kan sløyfes)
3 ss tomatpure
1 – 2 ts salt
Litt pepper
1 ts timian ( eller provencekrydder)
Ca 15 småløk
200 g sjampinjong
2 store hvitløksfedd
(Evt en buljongterning)

Persille

SLIK GJØR DU
1. Skjær baconet i terninger og brun det i pannen. Legg på et kjøkkenpapir.
2. Skjær kjøttet i 3 cm store stykker. Brun den langsomt i flere porsjoner i en varm stekepanne i så lite fett som mulig. Flytt etterhvert de ferdige bitene over i en kjele, kok ut stekepannen med litt vann og hell sjyen i kjelen. Tilsett vinen og ha i laurbærblad, skrelt gulrot i skiver, strimlet purre, løk i båter og sellerirot i terninger. Ha i tomatpure og krydder (og evt en buljongterning). Vinen skal dekke kjøttet og grønsakene. Hell evt. på litt ekstra vin dersom det er behov for det. Kok i 1-2 timer til kjøttet er mørt.
3. Skrell småløkene i mellomtiden. Brun dem. Fres også sjampinjong og ha småløk og sjampinjong i gryta når det gjenstår 15-20 min av koketiden. Press i hvitløk. Ha også i baconet mot slutten av koketiden. Smak til retten med mer krydder hvis det et nødvendig. Lag gjerne en jevning med 2 ss hvetemel utrørt i 3 ss rødvin hvis du ønsker, og la i så fall retten putre i 5 minutter til.
4. Dryss over hakket persille ved servering.

Server med ris, kokte poteter eller potetmos. Rødvin f eks Cotes Rhone passer fint både oppi gryteretten og til gryteretten. Ellers har Vinmonopolet gode forslag til hva slags vin som passer til retten.

TIPS: Dette er en rett det går an å lage dagen i forveien, sette kaldt og tildekket i kjøleskap, og så varme like før servering. Det gjør sitt til at smakene får modne.
TIPS: Til dessert. Jeg fikk servert denne retten i et selskap, og da ble det servert is/iskake til dessert/ kaffen etterpå. Det smakte nydelig:).

20140104-231152.jpg

20140104-231209.jpg

Posted by

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Legg inn en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s