Boeuf bourguignon

20140104-231142.jpg
Her kommer oppskrift på en klassisk fransk kjøttgryte – Boeuf bourguignon. Boeuf bourguignon er en kraftig vinkokt gryterett, og er opprinnelig fransk husmannkost fra regionen Bourgogne. Gryteretten er veldig fin å servere som gjestemat, til klubben, eller som søndagsmiddag – kanskje særlig i vinterhalvåret:).

BOEUF BOURGUIGNON
Ca 6 personer

Ca 1 til 1,5 kg høyrygg uten ben
100 g røkt bacon
2 ss smør eller margarin
Ca 6 dl rødvin ( eller vann+buljongterning)
2 laurbærblad
2 gulrøtter
1 stor gul løk
1 stor purreløk
1 liten bit sellerirot (eller persillerot) ( kan sløyfes)
3 ss tomatpure
1 – 2 ts salt
Litt pepper
1 ts timian ( eller provencekrydder)
Ca 15 småløk
200 g sjampinjong
2 store hvitløksfedd
(Evt en buljongterning)

Persille

SLIK GJØR DU
1. Skjær baconet i terninger og brun det i pannen. Legg på et kjøkkenpapir.
2. Skjær kjøttet i 3 cm store stykker. Brun den langsomt i flere porsjoner i en varm stekepanne i så lite fett som mulig. Flytt etterhvert de ferdige bitene over i en kjele, kok ut stekepannen med litt vann og hell sjyen i kjelen. Tilsett vinen og ha i laurbærblad, skrelt gulrot i skiver, strimlet purre, løk i båter og sellerirot i terninger. Ha i tomatpure og krydder (og evt en buljongterning). Vinen skal dekke kjøttet og grønsakene. Hell evt. på litt ekstra vin dersom det er behov for det. Kok i 1-2 timer til kjøttet er mørt.
3. Skrell småløkene i mellomtiden. Brun dem. Fres også sjampinjong og ha småløk og sjampinjong i gryta når det gjenstår 15-20 min av koketiden. Press i hvitløk. Ha også i baconet mot slutten av koketiden. Smak til retten med mer krydder hvis det et nødvendig. Lag gjerne en jevning med 2 ss hvetemel utrørt i 3 ss rødvin hvis du ønsker, og la i så fall retten putre i 5 minutter til.
4. Dryss over hakket persille ved servering.

Server med ris, kokte poteter eller potetmos. Rødvin f eks Cotes Rhone passer fint både oppi gryteretten og til gryteretten. Ellers har Vinmonopolet gode forslag til hva slags vin som passer til retten.

TIPS: Dette er en rett det går an å lage dagen i forveien, sette kaldt og tildekket i kjøleskap, og så varme like før servering. Det gjør sitt til at smakene får modne.
TIPS: Til dessert. Jeg fikk servert denne retten i et selskap, og da ble det servert is/iskake til dessert/ kaffen etterpå. Det smakte nydelig:).

20140104-231152.jpg

20140104-231209.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: