En gave trenger ikke nødvendigvis å være en ting

20131219-223134.jpg
Som jeg har skrevet om tidligere her på bloggen, så synes jeg at kommersialismen ved juletider har tatt helt overhånd, og jeg drømmer om en enklere jul. Med årene har det blitt slik at jeg reagerer mer og mer på overforbruket som vi har i samfunnet vårt, enten det handler om juleshopping eller annet overforbruk som vi har i tilknytning til julen. Jeg synes det er helt OK å kjøpe leker til barn, eller noe annet som barn trenger eller ønsker seg til jul. For barn har store forventninger til julen, og de synes jeg det er viktig å møte hvis man har mulighet til det. Og jeg synes også at det er koselig at voksne gir hverandre gaver til jul, særlig hvis det er noe mottakeren trenger eller det er noe vedkommende virkelig ønsker seg.
Men generelt sett, så synes jeg at alt er blitt så materielt. Og særlig ved juletider synes jeg at den materielle siden tar helt overhånd, dette er egentlig stikk i strid med julens opprinnelige budskap. Når det gjelder julegaver, så synes jeg det er en altfor stor fokus på det å gi ting og forbruksgjenstander som gaver. Nå for tiden finnes det jo ting og gjenstander for nesten alt, produkter som skal dekke behov som vi ikke engang visste at vi hadde. For mange blir dette forbruket veldig dyrt, og veldig mange kjøper mer enn de har råd til. Og mange faller utenfor gavekjøret, for det er ikke alle som verken har mulighet eller ønsker å henge med.

Derfor skulle jeg ønske meg at det i stedet utvikles en kultur der det blir litt mer akseptert å gi alternative gaver; gaver som ikke er ting eller som ikke er materielle. Der vi for eksempel kan gi hverandre gaver som er knyttet til opplevelser i vid forstand, eller gaver knyttet til det å gi ulike tjenester. Eller der vi gir gaver som er etiske, og som bidrar til å hjelpe noen som virkelig trenger det.

Tenk så mange spennende alternative gaver som man kan gi. Mye kan lages selv; spiselige gaver for eksempel, trenger verken å ta lang tid eller koste så mye. Eller hva med å gi opplevelser som kinobilletter eller konserter, eller et besøk på et museum? Så flott å gi og så flott å få. Tjenester er det også veldig fint å gi; slik som barnevakt, snømåking eller husvask. Dette er noe mange trenger. Når det gjelder etiske gaver, så er det mange bra organisasjoner som man kan støtte; for eksempel Kirkens bymisjon, Flyktningehjelpen, Kirkens nødhjelp eller lignende. Selv støtter jeg Plan Norge sitt arbeid gjennom året, og synes det er en bra organisasjon. Disse har mange fine alternative gaver som man kan kjøpe og gi bort. For eksempel til godt voksne som har det de trenger (og mer til). Det å gi drikkevann, vaksiner, og skolegang til barn i verden som trenger det, er noe vi kan gjøre mer av tenker jeg.

20131220-071609.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: