Først lage eplemos, og så tilslørte bondepiker

Jeg synes det er veldig greit å ha et par glass eplemos stående i huset. Eplemos er et anvendelig syltetøy som kan brukes til så mangt; på havregrøten, i bakst, til desserter osv. Nedenfor finner du oppskrift på tilslørte bondepiker, som er en av mine favorittdesserter.
Men først til eplemosen. Det er fortsatt fine norske epler å få kjøpt i handelen, og det er gjort i en fei å lage litt eplemos. I oppskriften nedenfor har jeg tatt i litt askorbinsyre, den forlenger holdbarheten, og gjør sitt til at fargen holder seg. Askorbinsyre fås kjøpt på apoteket. Men askorbinsyren kan også sløyfes. Uansett bør eplemosen fryses, da holder den seg best. Nedenfor bildet finner du oppskriften:

20131119-211748.jpg
EPLEMOS
1 kg epler
1/2 dl vann
2 dl sukker pr liter eplemos
1,5 kryddermål askorbinsyre pr liter

Del eplene i biter (ta bort kjernehus) Kok opp med vann, rør om en gang slik at det ikke legger seg ved bunnen. Kok til eplene har begynt å mose seg. Bruk stavmikser og kjør til en fin eplemos. Smak til om det trengs litt mer sukker. Fryses.

Her ser du hvordan jeg gjorde det:

20131119-211806.jpg
TILSLØRTE BONDEPIKER
4 porsjoner

3 dl eplemos
Brødrasp (f eks av 4-5 sukkerkavringer)
1 ts malt kanel
3 dl kremfløte (pisket til krem)
(Evt litt sukker)
Legges lagvis i 4 porsjonskåler.

20131119-211908.jpg

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: