Noen tanker om jul i oktober

20131024-233536.jpg

Det er en helt vanlig dag i midten av oktober, og jeg rusler en tur rundt i byen etter jobb og gjør noen småærend. Vel inne i en av butikkene får jeg øye det som etter hvert har blitt et vanlig syn i mange butikker på denne tiden av året – julepynten. Vi skriver midt i oktober; og det er over to måneder til jul. Jeg kjenner at jeg blir litt oppgitt over synet av all oktoberjulepynten, akkurat like oppgitt som jeg ble over den på samme tid i fjor. Det er altfor tidlig å begynne med jul i oktober synes jeg. I hvert fall med kjøpejulen. Det er naturligvis helt OK å begynne å lage julepynt og julegaver, og gjøre aktiviteter der en skaper noe selv og bruker sin egen kreativitet. Men med årene har det blitt slik at jeg mer og mer reagerer på kommersialismen ved juletider. Slik verden har utviklet seg, så synes jeg ikke lenger at juleforbruket er ansvarlig. I mange tilfeller er det uetisk og langt fra å være på naturens premisser.

Jeg drømmer om en en enklere jul. Om en førjul som ikke er så full stress og travelhet. Om en førjul som ikke er så full av alt vi må rekke og av alt vi må huske på. Om en jul der vi har det hyggelig sammen, og nyter den fine desemberstemningen. Om en verden der vi ikke trenger å kjøpe noe som helst for å føle oss vel. Jeg drømmer om en jul som ikke er så full av ting. En jul som ikke er full av julepynt kun laget for at du og jeg skal ha den rette design- jula i stua. Om en jul som ikke er så full av uetisk kjøpepress. Jeg drømmer om en jul der man gir hverandre gaver. Men jeg synes at gavene godt kan være enklere, og om de er det eller ikke, bør de uansett gis med stor omtanke for hva mottakeren virkelig ønsker seg.

Av og til så skulle jeg ønske meg at markedet for bruktgjenstander var litt mer utviklet. Tenk så fint det hadde vært å kunne gå til et kjøpesenter for bruktting – et retrokjøpesenter. Der en f eks kunne finne butikker for bruktjulepynt, butikker for bruktbøker og CDer, og butikker for bruktsmykker og klær. Tenk så fint om vi kunne hatt en verden der vi er mer opptatt av gjenbruk og av bærekraftig balanse, enn av forbruk av ting som vi egentlig ikke trenger.

Om drømmen min noen gang blir sann, det vet jeg ikke. Men kanskje en gang? Drømmer skal man alltid tro på, selv om de er fjerne. Men det må innrømmes at min virkelighet fortsatt ikke er helt som i drømmen; så det blir nok noen kjøpejulegaver på slekta i år også:).

Bildene nedenfor er fra bruktmarkedet i Notting Hill; et virkelig velfungerende bruktmarked.

20131024-233558.jpg
Her selges antikke CDer. CDer er nå blitt en del av antikkmarkedet.

20131024-233614.jpg
Og det er mange som vil kjøpe akkurat det.

20131024-233640.jpg
Et litt assortert utvalg av bruktting. En og annen bruktskatt var å se.

20131024-233655.jpg
Et hav av antikke strass-brosjer.

20131024-233700.jpg
Og perlekjeder i alle varianter.

20131024-233714.jpg
Et permanent loppemarked fullt av klær i retrostilen. Utrolig mange kule kjoler.

4 kommentarer

  1. Hei, Bodil. Litt enig med deg. men jeg er litt sær og synes gaver og jul er koselig. pynte til advent i hjemmet mitt setter jeg også pris på. Ser veldig frem til å komme hjem til Ytteren og at alle 4 er samlet i julen. Setter også pris på å gi og få gaver. Det vil jeg tro du også setter pris på? Det er vel kjøpepresett og komersialiseringen du syns er unødvendig og slitsom? Du har en flott blogg. Masse gode bilder og fristende kake oppskrifter. Har du vært på Blå og tatt bilder? synes jeg kjenner meg igjen? Vilket fotoaparat bruker du?
    God helg. Klem fra Maiken.

  2. Hei Maiken, ja det er nettopp utviklingen i forbruket jeg et litt opptatt av. Hyggelig at du liker bloggen min og jeg håper går fint med bloggingen din også:) Jeg bruker forresten et Canon speilrefleks når jeg tar bilder. Ønsker deg en fin uke:)! Klem Bodil

  3. Så sant, så sant Bodil. Julen har gått helt over stag. Selv legger jeg merke til at jeg setter stor pris på adventstiden, det er en veldig koselig og lun tid for meg. Etter at jeg et år faktisk ikke rakk julen, oppdaget jeg hvordan jeg kan legge listen riktig for meg. Det kan enten innebære familieselskaper eller stille skiturer, eller også en og annen jul alene på hytta. Julenatten får en helt annen betydning der. Årets beste kveld er lille julaften, som alltid tilbringes på langbord med julegrøt og pynting av treet når kvelden nærmer seg slutten. Jeg må bare innrømme at jeg har fått det kommersielle gavemaset helt opp i halsen. Jeg blir bare trist av at ingen ønsker seg noe lenger. Vi har for mye og det blir en konkurranse i å finne på det fineste av noe man ikke trenger. Kveldene i julen som er koseligst, er nok for meg de som er fri for gaver.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: